Büyük İspanya – Barcelona, Valencia, Sevilla, Granada, Cordoba, Toledo, Madrid

Standard

Herkese selam,

Gitmiş olduğum büyük ispanya turunda ki tecrübelerimi yine bir önceki Midilli, Mikanos ve Santorini Gemi Seyahati makalemde anlattığım gibi kaleme almaya ve sizlerle paylaşmaya karar verdim..

Önerim öncelikli olarak o makalede bulunan şehir anlatımları dışındaki genel görüşlerimi okumanız, sonrasında buna geçmenizi..

Size A’dan Z’ye edindiğim tüm tecrübeleri konu başlıkları altında ve son olarak şehir şehir aktarmaya çalışacağım..

Genel Bakış

Tur alacağınız yeri iyi seçin ve almadan önce araştırın

Tatile gitmek istiyorsanız sizlere jolly tour, ets tur, tatil.com, tatilsepeti.com gibi acentelerden bizzat satın almanızı öneririm. Zira bazı aracı acenteler tatil.com da 1100 TL olan paketin üzerine 800-1000TL daha koyarak yüksek rakamlara tur satabiliyorlar. Gittiğimiz turda bizim 1100 TL ye aldığımız turu başka aracının 2xxx TL ‘ye gruba sattığına üzülerek tanık olduk..

Burada acente demişken Tatile gitmeden önce yaşanılan aksaklıkların hepsinde bireysel olarak özverili bi şekilde yardımcı olmaya çalışan tur312 ekibinden Sinem hanıma teşekkür etmek isterim.
Yunanistan turunda ki yaşadığımız ciddi sıkıntılardan sonra bizleri mutlu edebilmek için çok emek sarf etti ve sonucunda bu güzel tatile herkesten uygun fiyata gitmemize vesile oldu..

Bireysel mi Grup olarak mı gezeceksiniz?

Tatilinizi 2 farklı yolla yapabilirsiniz.

1- İlk yol Tur ile yurt dışına gidip orada ücretsiz panaromik turlar dışındaki zamanlarda bireysel olarak gezmek.. Bunun en büyük artısı sizin için ekonomi olacaktır. Zira arkadaşlar bizim 65€ verdiğimiz flamenko gecesine veya Alhambra Sarayı gezisine 20-25€ arası bi rakama gitme şansı yakaladılar.. Sadece bu iki etkinlikte kâr ları 90€ düşünün.. Daha bu rakam artıyor günlük turları es geçtikçe..
Bir başka artısı şehre daha çok hakim olabiliyorsunuz, metroya biniyor, binaları sokakları tanıyorsunuz daha çok.. Ama eksi yanları rehbersiz gezdiğiniz için sadece geziyor, tarihi bilgilerden mahrum kalıyor, ulaşım için daha çok çaba sarf etmeniz gerekiyor.. Ve gruptan ayrı kaldığınız için çok fazla insanlar ile kaynaşma şansı yakalayamaya bilirsiniz. Gerçi bu birazda sizin elinizde..

2- Diğer yöntem ise tur ile hareket etmek.. Maliyetli ama rahat.. Etliye sütlüye karışmayım bişey düşünmeyim birileri beni gezdirsin derseniz bu yöntemi seçebilirsiniz..

Burada seçim sizin..

Bütçe Planlaması

Herkesin kendi bütçesidir, bu konuda diyecek çok bir söz yok. Ama size önerim eğer gidecekseniz çok da dillendirmeden gidin.. Zira bi yerden sonra aldığınız hediye tutarı kendinize harcadığınız tutarı aşabiliyor 🙂

Ama asıl mesele bence gittiğiniz yerde oranın yerel lezzetlerini tadabilmek adına biraz bütçe ayırmanız. 300€-1000€ arası rakam ayırabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Ama 100€ ile de gitmenizi önermem zira yurt dışına her zaman gitmiyorsunuz.. Birde artan para sonuçta yine sizin, orada harcamak zorunda değilsiniz 😉

Kabaca bi hesap yapmak gerekirse minimum bu işin size maliyeti 2500 TL olacağını, bu rakamın 4k-5k artabileceğini belirtmek isterim..

1100 TL Tur Ücreti + 400 TL Vize + En kötü 1000TL (300€) yanınıza alacağınızı para gibi düşünün

İspanya halkı ve İspanya hakkında ki genel görüşüm

Kurallara sadık, düzenli yaşayan ve eğlenceyi seven insanlar. Genelde eğlence zamanları cuma ve cumartesi günüdür. Pazar günleri felan çıkmazlar. Tur ile gidiyorsanız inşallah Barcelona varışınız cumartesi olmaz zira cumartesi yorgun olacaksınız. Pazar günü de sokaklar o coşkusu ile olmayacak.. Eğer cumartesi Barcelona veya Madrid de olursanız gücünüzü idareli kullanıp çıkmanızı öneririm..

Barcelona değil belki ama cordoba gibi daha küçük yerlerde siesta keyfi yapıyorlar. 13.30’dan 17.30’a kadar olması lazım yanlış hatırlamıyorsam, dükkanları kapatıp el ense yapıyorlar 🙂

Bir de Gitmeden önce beni çok korkuttular orada ingilizce konuşmaz kimse, sadece ispanyolca ve katalanca felan diye… Traşşş… Genelde esnaflar konuşuyor.. Nadiren az bilen yada küçük yerlerde bilmeyen çıkıyor. O zaman da beden diliniz ile ürünü gösterip elinizle para işareti yaparsanız hemen hesap makinesinden gösteriyorlar 🙂

Yerel Lezzetler

  • Tapas

    Cem Yılmaz ‘ın da tabiri ile little little in to the middle 🙂
    Aslında bizim kültürümüzde ki tabiri ile meze. Biz bunu yemek gibi bişey zannettik ama önümüze biber kızartmasını, patates kızartmasını, ton balığını sundukları zaman öğrendik.. Pek de matah bişey değil..

  • Paella

    Asıl yeri Valencia dır.. Paella, içinde bolca deniz ürünü bulunan geleneksel bir İspanyol yemeğidir. İçinde arzuya göre sebze, tavuk eti, jambon veya dana eti de olabilir. Ana malzemesi pirinçtir.
    Biz Dali müzesinden çıktıktan sonra “Master’s Paella” yemiştik. Genelde seafood paella tercih edilir ama bizim yediğimizde karides ayıklanmış olur, öneririm..

  • Sangria

    Sangria, meyveli bir şarap kokteylidir. Tipik olarak içinde kırmızı şarap, meyve parçaları, şeker veya bal gibi bir tatlandırıcı ve rom ya da votka gibi kuvvetli bir içki bulunur.

  • Rabo de Toro (Boğa Kuyruğu)

    Çok aradık bunu, her yer yapmıyor.. En güzel yapan yer madrid de arena nın yakının da Taberna El Burladero adında sadece bilenlerin gidebileceği esnaf lokantası kıvamında bi yer.. Tadı inanılmaz güzeldir..

  • Cava

    Ben sevmedim 🙂 Şampanyanın biraz daha tatlısı gibi sek içerseniz..

Domuz Eti Hakkında

Domuz eti istemiyorsanız ürünleri almadan önce “No Jamon” diye belirtiniz.. Ürün almadan önce jamon diye içeriğine bakabilirsiniz. Ama bu da yeterli değil, bir de domuz eti ile karışımlar var onlar jamon diye geçmiyor..

Hep domuz eti kokar, tadı çok kötü vs. denir. Biz denemek istedik kendi şahsi görüşümüz olması için. Jamón ibérico en kıymetli domuz eti porsiyonlarındandır ve bunu denedik.. Özellikle burnuma götürdüm öncelikli olarak ve öle söylendiği gibi bir koku yok.. Görsel anlamda çemensiz pastırma gibi.. Tadı güzel.. Kahvaltıda domuz etinden salam denedim, o da güzel hatta salamında kahvaltı esnasında bilmeden yeseniz belki anlamazsınız bile..

Alkol Hakkında

İspanya da şarap kültürü çok gelişmiş. Şarap alacaksanız şişe üzerinde Rioja yazmasına dikkat ediniz. Bu fransızların Bordeux gibi üzümlerin yetiştirildi şarapların yapıldığı bölgedir. Şarap fiyatları 2-3€ dan başlar ve artış gösterir ama örneğin 4€ = 12 TL ye Türkiye de köpek öldüren alacağınızı ve ispanya da ki şarabında bu kalitede olduğunu düşünürseniz çok yanılmış olursunuz. 3-4 € luk şarabı gayet afiyetle içebilirsiniz. Zaten orada 4€ luk şarabı Türkiye de “Efendim ispanyolların özel şaraplarından” diye 150-200 ‘e istanbul mekanlarında itelediklerinden emin olabilirsiniz..

Sangria migros gibi marketlerde litresi 1-2€, dutyfree ve hediyelik eşyacılarda 10€ kadar çıkar fiyat.. Kadeh olarak da 2-3€desperados

Bira olarak barcelona da daha çok Cruzcampo, Madrid de Mahou tüketilir.. Ben Cruzcampo öneririm çok güzel hatta efes ten daha güzel, sizi yormuyor.. Bir de çok hoşuma giden tekila lı biraları desperado var..  O da leziz..

Bu arada dip not geçmek isterim; Biz Ankara da elimizde bira Bestekar da, tunalı da vs. içmeye alışkınız ama orada, özellikle Barcelona da, birisi sizi caddede içerken polise şikayet ederse ceza yiyebilirsiniz bu konuda dikkat etmenizi öneririm..

Otel Seçimi ve Ulaşım

Benim size önerim fiyat farkı çok yoksa merkezden otel ayarlamanız.. Ama eğer aldığınız dönemde fark varsa metro duraklarının olduğu yerlerden almaya özen gösterin.. Barcelona ve madrid de inanılmaz bir metro ağı var ve 01:00 e kadar metro olması lazım..

Olaki geç saate kadar eğleneceksiniz diyelim, metro 5-6€ civarı açılıyor ama sonra çok az atıyor. Biz şehir dışında kaldık madrid de Holiday Inn de ama 20€ tutmuştu SOL meydanından. 4 arkadaş taksiye binerseniz kişi başı 5€ verirsiniz..
Bu arada taksiler genelde 4 kişiden fazla almıyor, biz 5 kişi zorladık bi kaç kere ama yemediler..

İnternet Kullanımı

Genel de tur şirketlerinin ayarladığı otobüslerde priz ve internet, otellerde ve kafelerde ücretsiz wifi oluyor.. Ama benim size önerim biraz reklam gibi olacak ama mutlaka ama mutlaka Vodafone Red tarifesine geçmeniz.. Benim Türkiye bulunan internet paketimi orada günlük 9,90TL ile hiç bişey yapmadan rahatlıkla kullandım ve çok hızlı.. Tatilde 100 MB paketleri ile yetinirim diye düşünmeyin öğlen 12 olmadan biter paketleriniz ve sonrasında ciddi rakamlar ödersiniz.. Ben 8 günde 3GB harcadım çünkü sürekli foto çekim paylaşım ve seyahatlerde telefon ile uğraşma halinde oluyorsunuz.. Üstüne birde istediğiniz zaman ailenizi arayıp sms atabilme gibi şansınızda cabası..

Alış Veriş

Migros gibi marketler de herşey çok ucuz. Oralardan isterseniz toplu su alıp, kruvasan alıp günlük mataranıza doldurabilirsiniz eğer sürekli suya 2-3€ vermek istemiyorsanız. O tarz marketlerde herşey ucuz. Ekonomi yapacaksanız oralarda paketlerde hazır ürünleri stoklayın. Oteller elinizde o poşeyler ile girmenize bişey demiyorlar rahat olun..

Ama Otellerin çoğu kahvaltıda tost yapmanıza, yanınıza gündelik bişeyler almanıza, yolluk yapmanıza izin vermez. 3 kuruşluk tost için boşa rezil olmayın. Gidip o marketlerden alış veriş yapın derim..

Şehir Şehir Gezelim

Barcelona

Görmeniz gereken yerler:

  • La Sagrada Familia
  • Las Ramblas (En meşhur caddesi)
  • Kristof Kolomb Heykeli, Kilisesi
  • Barri Gotic
  • Mont Juic Tepesi (Olimpiyat tesislerinin bulunduğu yer)
  • El Born
  • El Raval
  • Gaudi’nin Park Güell’i
  • Plaza De Espana
  • Museu Nacional d’Art de Catalunya ve Magic Fountain
  • Gaudi’nin Casa Batlló’su
  • Plaza De Catalunya Meydanı
  • Camp Nou
    Barcelona stadyumu.. Şehir merkezinde las ramblas da günlük tur satıyorlar. 45€ olması lazım. Pazar günleri 2 sefer düzenleniyor.. Akşam 18:00e kadar açık günlük turlar..
  • Girona & Figueras
    Barcelona ya kadar gitmişken orta çağdan kalma mimari yapılarıyla Gerona şehri, büyük katedrali ve Yahudi mahallesi, özellikle ve özellikle ünlü ressam Dali’nin doğduğu Figueras kasabası ve Dali Müzesini görmeden gelmeyiniz. Gittiyseniz mutlaka görmenizi öneririm..

Valencia

  • Valencia Cathedral
    Katedral görmekten bıkmayanlar için
  • Ayuntamiento
    Belediye Binası
  • La Plaza de la Reina ve La Plaza de la Virgen meydanları
    Biz Türkler meydanları severiz..
  • Llotja de la Seda
    Kirişler vs. güzel bir yapı..
  • Plaza del Mercado (Placa del Mercat)
    Buraya gidenler genel de bunun için mi geldik İspanya ya diyebilir 🙂 Zira bildiğin pazar yeri..
  • Ciudad de las Artes y las Ciencias (Bilim ve Sanat Şehri)
    Gelsin Profil fotoları gitsin mimari çekimler.. Burası Gündüz nasıl bilmem ama akşam karanlıkta bir harika..
  • Plaza de Toros de Valencia
    Boğa güreşlerinin yapıldığı yer..

Granada

  • Alhambra Sarayı
    Muhteşem yüzyıl dizisi gibi.. Gerçekten çok büyük.. Ancak mevsimine göre akşama doğru serin olabiliyor. 2-3 saatinizi alacaktır bu gezi.. Zira içinde 5. Karl Sarayı, I. Yusuf tarafından yaptırılan Comares Sarayı, Alcazaba gibi pek çok yapı barındırmakta..
    Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızda fayda var çünkü bi seferde içeri sınırlı sayıda insan alıyorlar. Yoğun dönemlerde yer bulmakta zorlanabilirsiniz.
    Rezervasyon için: http://www.alhambratick-ets.com
  • Catedral
    Caminin kiliseye çevrilmesiyle ilk halini almış ve zamanla genişletilerek bugün İspanya’nın en büyük ikinci katedrali haline gelmiş.
  • Sacramonte
    Çingenelerin yoğun olarak yaşadığı ve çingene eğlencelerinin sürdüğü yer. Flamenko severler için gidilip görülmeli. Burada izleyeceğiniz flamenko alaylı diye tabir edebileceğimiz insanların oynadığı flamenko. Küçük mekanlar da oynanır ve oynanan oynun içinde olursunuz, dans eden kişinin terine kadar görürsünüz.

Sevilla

  • Plaza de España (Spanish Square)
    İspanyol Meydanı..
  • Alcazar (Kraliyet Sarayı)
  • Seville Cathedral
    Vatikan’da bulunan St. Peter ve İngiltere’de bulunan St. Paul katedrallerinden sonra dünyanın en büyük 3. katedralidir.
  • Barrio Santa Cruz
  • Metropol Parasol
    Harika bir yer.. Üstüne çıkıp seyir imkanınızda bulunmakta.. Mimari açıdan mutlak görmenizi öneririm.

Cordoba

  • La Mezquita (Kurtuba Camii)
    Bana yere batan sarnıçını andırmıştı. Çok güzel bir yer burası mutlaka gidip görmenizi öneririm.
  • Alcazar
  • Roma Köprüsü (Puente Romano)
  • Alcâzar de los Reyes Cristianos
  • Calle de las Flores
    Mezquita’nın hemen yanında bulunan sokak. Cordoba’nın en ünlü ve turistik sokağı burasıymış.. Bu Daracık ve balkonları çiçeklerle donatılmış sokakta bol bol fotoğraf çekinebilirsiniz.
  • Jewish Quarter
    Yahudi mahallesinin dar sokaklarında gezmek keyif verici olacaktır. Bu bölge de bir adet Sinagog bulunmakta. Grup halinde giderseniz buluşma noktanız olarak orayı seçebilirsiniz 😉

Madrid

  • Royal Palace (Kraliyet Sarayı)
    Biz akşam vakti gidebildik turlardan dolayı ama gündüz gitmenizi öneririm. Hatta burası müze yapılmış ve gezilebiliyormuş.
  • Estadio Santiago Bernabéu
    Futbol ile azcık alakanız varsa Real Madrid’in mabedini bilmemeniz mümkün değildir..  Normal maçlara denk getirirseniz fiyatlar 25-30€ civarıymış..
  • Plaza Mayor
  • Restorante Sobrino de Botin (Botin Restoranı)
    Ne yazık ki sonradan öğrendiğim bu mekan dünyanın en eski restoranı olarak Guinness Rekorlar Kitabına girmiş. 1725 yılından beri burada faaliyet gösteriyormuş.
  • Puerta del Sol (Güneşin Kapısı)
  • Plaza de Cibeles

Taberna El Burladero
Burasını ayrıca yazdım çünkü yaşadığım bu sıra dışı tecrübeye dikkatinizi çekmek istedim. Ara sokakta bi lokanta burası ama süper ötesi boğa kuyruğu yapıyorlar.. Yemeden gelmeyin sakın!

Toledo

  • Damasquino Suarez
  • Catedral de Santa Maria de Toledo

Gezinin üzerinden çok zaman geçtiği için bi çok şey kopuk kopuk oldu açıkcası, ben sizlere kalacağınız otellerden yol haritalarına, görseller ve ürün fiyatlarına kadar detaylı birşeyler hazırlamıştım ama bunlar için ciddi zaman gerekiyor. Artık Ben size ışığı gösterdim, ışığa gitmek sizin işiniz..

Biz tur ile gittiğimiz için kısa zaman da her yeri görme şansımız olamadı. İspanya da yazdıklarımdan çok yazamadıklarım vardır muhakkak. Son bi araştırma yapmanızı öneririm..

Gidip görenler de tecrübelerini veya atladığım detayları paylaşmak isterse seve seve makalemize ilave edip insanlara ışık tutabiliriz..

Herkese iyi tatiller şimdiden.. Adiós!

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin

4 thoughts on “Büyük İspanya – Barcelona, Valencia, Sevilla, Granada, Cordoba, Toledo, Madrid

  1. Serban

    Super bir anlatim.ayni turda yer alnamiza ragmen gozlerden kacan herseyi siz yakalamissiniz tebrik ederim.sizle geziye katilmakta cok guzeldi.okurken tekrar orayi yasadim gezdim.fevkalade hazirlamissin eline saglik.baska gezilerdede gorusmek dilegi ile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir