Ördeğim şahin ve evde Ördek besleme sanatı :)

Standard

Hep yazılım, hep kod yazacak değiliz ya.. Bu seferde hayattan bir tecrübe paylaşmak istedim..

Bir gün evde annemi beklerken kapıdan giren annemin elinde bir de ne göreyim? Yavru bir ördek…

Adı ne bunun dedim? “Şahin..” dedi 🙂
Meğer bizim mağazanın orada şahin isminde bir çocuk varmış ve mutlu olsun diye annemde ördeğe bu ismi vermiş, işin garibi evde “şahiiiinn.. aslan koçummmm..” diye sesleniyor. Evde olmasını bekleyeceğiniz son şey bizim şahin bey olsa gerek 😀

Elimde bir paket ördek yemi, hergün besliyorum ama yavru ördeğe nasıl bakılır türlü türlü yazılar yazılmış çizilmiş.. Benim de bu makaleyi yazma amacım bundan sonra ördek sahibi olan kimselere az da olsa fikir vermek.. Tecrübemi paylaşmak..

ördeğim-şahin-1

Öncelikli olarak herkesin merak ettiği “ördeğim beni takip eder mi?” sorusuna yanıt vereyim; Evet eder..

Bu sevimli canlılara sahip kimselerin düşündüğü bir diğer şey de nerede bakabilirim?

Yavrulık dönemlerinde ciddi yükseğe sıçrayabiliyorlar. O yüzden Yüksek bir koli ayarlamanızı öneririm. Birazda geniş olsun.. İçine bolca gazete koyun ihtiyacınız olacak çünkü sularını akıtacaklar, tuvaletini yapacaklar derken altına sızdırmasın 🙂
Hatta yumurta kolilerinin alt/üst birini koliye koyarsanız, su kabını da o karton üstüne koyarsanız akıttığı suları ve tuvaleti direk o yumurta kolisi üstünde birikecektir. Sizin için temizliği kolaylaştırır bu işlem.

Kolisine koyduğunuz gazeteleri 3-5 günde bir değiştirin ki bulunduğu yerde kötü koku oluşmasın.. Yavruyken çok sıkıntı değil ama büyüdükçe koku olayı artıyor.

Konaklama işini hallettikten sonra gelelim besleme konusuna..

Öncelikli olarak ördek veya civciv yemi verebilirsiniz. Yemi verirken ıslayıp verin ama çok da ıslak vıcık vıcık kıvamda olmasın. Sadece kuruluğunu alsın hafiften yapışsın. Yemesi kolaylaşacaktır.. Ayrıca yemi çok koyabilirsiniz. Ördekler balık gibi hepsini bitirecem diye kasmazlar. Acıktıkça yer..

Yemi biterse eğer Bulguru ıslayıp verebilirsiniz ama kurumasın, kurursa kaşıkla parçalayın da koyun. Koyacağınız bulgurun kaliteli olmasına özen gösteriniz..

Bulgur dışında ördeğimiz büyüdüğü zaman suyun içine ekmek doğrayabilirsiniz ama ekmeği küçük küçük parçalara ayırın.. Bu ekmek olayını küçükkende blendır ile çekip ince ince verebilirsiniz..

Aaa söylemeden geçmeyim yumurtanın sarısını da çok severler, katı haldeki sarısı tabiki. ördeğim-şahin-3

İyice haşlayıp sarısını ikram edebilirsiniz. Yeşillik de severler marul vs. verebilirsiniz ama onların asıl gönlüne giden şey salatalık.. İnce ince doğrayın ve salatalık verin deli olacaktır..

 

Yemi dışında mutlaka ayrı bir kapta da suyu olmalı.. Besinleri tüketirken bolca su takviyesi alıyorlar..

Evin içinde gezdirmek isterseniz tuvaletini yapma ihtimaline karşı temiz su doldurun bir leğene, genelde suya girdiği zaman tuvaletlerini yapıyorlar.. Bu iç güdüsel birşey olsa gerek, çözemedim nedenini..

ördeğim-şahin-4

Tabi tuvaletini biraz yüzdükten sonra yapan ördeğin, çıkarttığınızda üstünüze yada halıya yapma ihtimali azalacaktır. Sonra evde gezdirebilirsiniz yada kucağınıza alabilirsiniz. Gerçi ördekler kucağa alınmayı çok sevmiyorlar. Kucağınıza alırsanız da yüksek noktaları severler. Kucağınızda durmaz boynunuza omzunuza tırmanır. Kafesine yüksek yumurta altlığı koyarsanız onun üstünde oturacaktır.

Fırsat buldukça çimlere çıkartın gezdirin ve küvetiniz vs. varsa yüzdürün. Bu onu mutlu eder. Ama suyu çok sıcak yada soğuk yapmayın. Sudan çıktıktan sonra kurulayabilirsiniz.. Ve duş sonrası yavruyken mutlaka kafesinden içeri küçük bir ışık sarkıtın. Bu onu sıcak tutacaktır ve üşümesini engelleyecektir..

ördeğim-şahin-2

Karnını doyurduk.. Su da yüzdürdük ve temizledik.. Gezdirdik eğlendirdik.. Ama daha fazla kıyamadığım bu canlıyı yarın bahçeli evi olan bir tanıdığıma vermeye karar verdim. Çünkü bu canlıların tabiatına aykırı ev ortamı..

Düzenleme (2.9.2016):

Bir küçük kardeşimize pet center görevlisinin “sürekli evde bakarsanız ayağı yamulur” diyerek yaptığı uyarıyı bana sorması sonucu araştırdım ve Hakan Özdemir isimli birisinin yazdığı bilgiyi biraz düzenleyerek yazıma ekleme gereksinimi duydum. Bu bilginin doğruluğundan %100 emin olmamakla beraber yine veteriner desteği olmadan kimsenin kafasına göre bişey yapmamasını öneririm.

Sürekli olarak evde beslenen kanatlıların bacaklarında yamulma olabilir.
Bunun da sebebi Kalsiyom eksikliğidir.
Yamukluk oluşmasındaki etkenler, kanatlının çıktığı ve 1.5 aylık oluncaya kadar yaşadıkları kapalı ortamda güneş görmemesi, kaliteli denilen yemlerinde sürekli vitamin olmasına rağmen gerekli kalsiyumun olmaması..
Düzelme şansı yok. (Bu sebeple yamulmanın başladığı gün itibariyle ki iyi gözlemleme gerekiyor)
Tedavi süresince zayıflıyan kemiklere destek vermek amacı ile yamulan bacak etrafına atel yapılabilir.

Yamulmayı engellemek için yapılması gerekenler:
1- Sık sık Güneş ışığına çıkartmak
2- Yemlerinin içine mermer tozu konulması
3- Mineral verilmesi (içinde bulunan fosfor sayesinde ilaveten verilebilecek sıvı kalsiyumun vücut tarafından kolayca kabul görmesi)Önemle bildirmek gerekiyor ki Forfor takviyesi yapılmadan verilen sade kalsiyom yarardan çok zarar verir. Hayvanın vücudunda zaten yetersiz olan kalsiyumun da dışarı atılmasına sebep olur. Ayrıca kanatlının 200 olan nabzını çok daha yukarı çıkaracağından kalp krizi geçirmesine sebep olur. O yüzden fosfor ile verilmesi şarttır.

Beni görünce susar, gözden kaybolduğum an başlar fikk fikk fikk diye ağlamaya.. İlgilenmezseniz bu sesin şiddeti de artar..

Sizden önerim bahçeli eviniz yoksa bir kez daha düşünmeniz.. Başlarda kolay ve sevimli gelen bu canlılar sevimliliğini hep korusa ve her geçen gün daha çok kendisini sevdirsede bakımı günden güne zorlaşıyor ve hayvan küçücük kolide sıkışıp kalmakta..

Sürekli aynı soruların tekrar tekrar sorulması sonucunda sık sorulan bazı soruları burada yanıtlamak istedim:

  • Evde ördek beslemek istiyorum ne dersiniz önerir misiniz?
    Bahçeniz yoksa sadece evde yaşayacaksa önermem, zaten eninde sonunda bakamayacak kıyamayacak bi yerlere salmak durumunda kalacaksınız..
  • Ördeğimin çok karpuz yedi, dışkısı kırmızı. Acaba bi sorun olur mu?
    Sizde sürekli karpuzla beslenseniz sizin de dışkınız kırmızı çıkar, bi sorun olmaz merak etmeyin 🙂 Biraz karpuzu alatın..
  • Ördeğim sürekli omzuma kafama tırmanıyor bi sorun mu var?
    Hayır.. Herşey normal 🙂
  • Ördeğim beni çok sevsin takip etsin istiyorum ne yapmam lazım?
    Zaten güdüsel olarak takip edecektir, ek bişey yapmanıza gerek yok..
  • Ördeğim sürekli ağzı açık acaba boğazına bişey mi kaçtı?
    Ördeklerin genelde ağızları açık olur, insan gibi düşünmeyin..

Bunların dışında sorularınız olursa sorabilirsiniz.

Düzenleme: Geçmiş soruları okuyup aynı soru var mı diye bakmak yerine sürekli gelen aynı sorulardan bıktığım ve ayrı ayrı cevap vermekten yorulduğum için bu yazımda yorum yapmayı kapatıyorum. Tüm yorumları okursanız sorunuzun cevabına muhtemelen ulaşacaksınız.

Herkese bol vak vak lı günler dilerim 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin

296 thoughts on “Ördeğim şahin ve evde Ördek besleme sanatı :)

  1. gamze

    Bravooo onur büyük tecrübe edinmişsin :)))) ve anladım ki senden çok iyi bir baba olur :))

      • serdar

        merhaba ben 3 gün önce 2 tane ördek aldım ve bakımı çok kolay ilk geldiklerinde elimi bile uzatamıyodum fakat arttık peşimden koşuolar ama bu gün çok yordum onlaeı halsizler yatiorlar

        • Onur Canalp

          Sağlıklı uzun yaşarlar umarım.. Bir heves ile alıp vaz geçmezsin inşallah

          • Zehra

            Ben pazardan 2 tane ördek aldım. Birinin adı limon birinin parlak. Parlak hiç ötmüyor yani azı sürekli kapalı. Ama canlı yemini yiyor, suyunu içiyor. Ama sadece ben limonun vakvaklamasını duyuyorum. Parlak için ne yapmalıyım? Lütfen Onur abi yardım et. Bu durum beni çok üzüyor!

      • Abicim tşk ed senin sayende ördek alacağım zaman ne yapcamı öğrendim ama bi iki soru sormak istiyorum alacağım zaman hangi tip almalıyım ve nasıl eve getirmeliyim

        • Onur Canalp

          Havalandırma ve iklimlendirme problemi olabilir, nem oranı farklı bir yere koymayı deneyin ve gözlemleyin. Belki de hapşırma değil de sana öyle geliyordur..
          Durum devam ederse bi veterinere gösterebilirsin..

      • şeymanur

        abi hayvanları çok seviyorum ördek almak istiyorum ama evde beslenmez diyosunuz ne yapsam bilemedim ama hergün ilgilenirim bide yaz tatilinde alıcam hep dışarıya cıkarırım lütfen abi cevaplarsan sevinirim

        • Onur Canalp

          Yazın istersen alabilirsin ama sonrasını düşünmelisin.. Minik dostumuza da zor olacak, ayrılık sana da zor gelecek..
          O yüzden illa bir canlı ile arkadaş olmak istiyorsan balık, kuş, kaplumbağa gibi uzun soluklu ve rahat bakabileceğin bir tercih yapmanı öneririm

    • İpek

      Merhaba bende ördek almak istiyorum yalnız bir tane eğer bitane alırsam yalnızlıktan ölür mü.?

  2. Cem İnceman

    Ben kaför olurmu kafesin içine ampul salladım gözü kör olurmu bana birz göremiyo gibi geliyo beni eskisi gibi takip etmiyo yanında arkadaşı vardı öldü o yüzden 1-2gün gözü suluydu ampuldenmi arkadaşındanmı vede ampuldenmi kör olup beni takip eskisisi gibi etmiyo yoksa arkadaşı gitti içinmi hali yok?

    • Onur Canalp

      Ampül çok parlak bi ampülse sıkıntı yaratabilir.. Ben kışın loş ve buzlu camı olan ampülü koyardım ama bi sıkıntı yaşamadım. zaten evin içindeyse kolinin içine sokmana gerek yok.. Kolinin üstünden içini hafif aydınlatsa yeter.. hatta uyurken ışığın gelmediği sote noktaya gelip yatabilir. Full içine sarkıtmana gerek yok havalar ısındı nasılsa o kadar üşüyüp ısınmasına gerek yok hatta çok sıcak olur ampülü içine sokarsan..

  3. elif

    Merhaba. Benim daha küçücük olan bir ördeğim var. Ama yemek yerken kafası çok titriyor. Bugün çok durgunlaştı. Sesi de çıkmıyor. Hasta mı acaba? Veterinere götürmeyi düşünüyorum.

    • Onur Canalp

      Merhaba,
      Genelde ördekler yemlerini yerken kafaları acayip hızlı işler, boyun hareketleri ile adeta topraktan kürekle kum alır gibi yerler yemlerini.. Bu normaldir.
      Kolisi çok mu küçük? Belki hayvan depresyona girmiştir 🙂
      Eğer bulunduğu ortam sıcaklığı vs. normalse bence biraz kutusunun dışında çıkartın ortam değişikliği iyi gelebilir.
      Tabi veterinerin görmesinde fayda var, belki bir rahatsızlık olabilir..

    • Bencede bi veteriner e götür bende alıcam ama benimkinin yeri ona göre bence tam istediği gibi çünkü kooooocaman bahçesi olan köy evimizde bakıcam

  4. ece

    Merhaba oncelikle verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurler. Cok ordek besledim ve bayiliyorum onlara. Size soyle bir sorum olacak ilk kez bir ordegim durup dururken agzini acip kapiyor ani nefes alip veriyor tipki yorulduklarinda kopeklerde oldugu gibi. Sindirimiyle ilgili olabilecegiyle ilgili bilgiler okudum ama nasil engelleyecegimi ve nasil bunu durdurabilecegimi bilmiyorum. Acaba bir bilginiz var mi? 🙂

    • Onur Canalp

      Malesef.. Eğer davranışları normal dışıysa bi veterinere göstermenizi öneririm.. Şimdi yanlış bişey diyerek minik dostumuza zarar vermek istemem 🙂

      • Berna

        Yavru ördeğim tuvaletini kırmızı yaomaya başladı.Çok korkuyorum bir veterinere göstermelimiyim sizce.

  5. Kübra

    Merhaba. Ördeğim neden titriyor diye araştırırken karşıma siz çıktınız bende lisede veritabanı programcılığı okuyorum ve bende ördek küçük bir ördeğe sahibim (Sanırım sizin artık yoktur). 🙂 Aslında şuan küçük değil 2 hafta da baya bir gelişti. Gelişmesinin sonucu evet sorunları arttı aldığıma üzülmeye başladım artık büyüdüğü için kutuya sığmıyor ve uyumuyor (küçükken çok uyuyordu). Uyumadığı için hep dışarı çıkmak istiyor, hep bağırıyor sesi de kalınlaştı çekilmiyor. 😀 Ayrılmak istemiyorum ama artık evde olmuyor verecek bir yerim yok ne yapacağım bilmiyorum. Üzülüyorum. Ve de tek yanına ayıcık koydum ona sokulup uyuyor. Çok tatlı, sevimli bir canlı.. 🙂

    • Onur Canalp

      Selam, üşüyor olabilir.. Genelde yıkandıktan sonra titrerler.. Ben yıkadıktan sonra yumuşak bi polar ile kuruturdum.. Bu arada Doğru tahminde bulundunuz, tekrar almadım..
      Çok hızlı büyüyorlar ve bahçeli bir eviniz yoksa ayrılmak çok zor oluyor.. Ankara da kuğulu park, göksu park, mogan park gibi yerler var oralara gidip bırakabilirsiniz eğer iki gün sonra vereceğiniz aile dostunuzun kesip yemesinden korkuyorsanız, ben öyle yapmıştım 🙂

      • Kübra

        İstanbul’da oturuyorum maalesef 🙁 Ve ördeğim gitti verdik yan komşumuzun bahçesi vardı o bakıyor şuan sesi geliyor bizim eve duygulanıyorum

        • Onur Canalp

          Olsun.. Emin ol o halinden daha mutludur.. 😀 Ve istediğin zaman görebiliyorsun.. Ahh ahh ya ben napayım :/

      • Liger

        Merhaba bende bir ördek alacam ama karton kutudami yoksa piknik sepetindemi beslesem karar veremedim lütfen bana yardimci olun

  6. ceren

    Verdigin bilgiler icin cok tesekkur ederim bahceli bir evim yok ama yine de bayagi bir hayvan beslemisligim var ama hic ordek almadim biraz korkuyorum ordekler civcivler gibiyse yandim cunki civcivler cok kisa omurlu oluyorlar peki ya ordekler nasil

    • Onur Canalp

      Ördeklere iyi bakarsanız gayet güzel yaşıyorşar ve tahmin ettiğinizden hızlı büyüyorlar..

  7. öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim bu benin 2.ördek besleyişim ilk ördeğimi sene önce aldım tatile çıktıgımız için ördeği dedem köy gibi bi yer var belki duymussunuzdur ballıca ya götürmüştü şimdi .ördeği aldım ama bu ördek çok haraketli küçük yaramaz erkek çocugu gibi bi yerinde durmuyo kaçıyo bide çok bağrıyo bu ördeği daha bügün aldım geceyi nasıl geçireceğim vede geceyi balkonda geçirmesi doğru olurmu

    • Onur Canalp

      Başka bir arkadaşımız da sormuştu, dediğim gibi kutusunda karanlık ortama koyarsanız bi yerden sonra susacaktır.. Işığı görünce veya sizin sesinizi duyunca başlar feryada.. Ama balkon şu evrede soğuk gelebilir.. Havalar tam ısınmadı, en azından Ankara da geceleri hala ayaz..

    • Onur Canalp

      Bulunduğunuz yerine sıcaklığına bağlı ama yeni aldıysanız sıkıntı olabilir, geceleri hava soğuk oluyor minik dayanamayabilir soğuğa..

      • Elvin

        Benim ordeklerim 3 taneydi ve 3- 4 hafdalikdilar. Yemleri bitince yem aldim bu yem biraz deyisikdi. Yemi yedikden yaklasik 20 dakka sonra 2 tanesi sanki felc olmus gibi tiriyorlardi. Sonra 2 side oldu 1 taneside sag kaldi. O 1 tane oturmus yanlainda ayrilmiyordu onlardan. Su icerken bile onlari cagiri gibi ses yapiyordu. Oluleri atdikdan sora 1 tane onlari ariyodu ve olmemisden once 3 ununden diskilari sulu geliyodu . Bu 1 taneninde diskisi hala sulu geliyo. Yazik ya kaldi yalniz 🙁 uzuldum. Bu 1 tane yemi uzatdim ona yermi yemezmi yemedi zaten vermiyicekdimde ama yakin bile durmadi yeme

        • Onur Canalp

          Yemde bi sıkıntı mı vardı acaba? İsal olmuşlar.. Yemin cıvıklık katılık kıvamını sen ayarla.. Biraz daha katı yem vermeye çalış. Hatta o diğerlerinin öldüğü yemi kullanma bence.
          Şimdi bulguru sütle yumuşat bulgur ver, sonra yeni bi yem al. O yemden kuşkulandım ben :-/

  8. tuba

    dün 5 tl param vardı pazara gittim örddekleri gördüm dayanamadım aldım ördekte 5 tl di yem almaya param kalmadı şuanlık marul ve salata yiyor ayıptır söylemesi isal olurmu

    • Onur Canalp

      Bir günlük belki bişey olmaz ama en kötü bulgur ıslatıp verin.. Hatta bulgur u biraz süt ile yumuşatabilirsiniz..

  9. Yahu hep yanımda durmak istiyor 1 tane aldım 2.gun bu toplasan 1 saat ayrı durmadı cok.bağırıyor kutusuna koyunca acaba bagirip bagirip susuyormu napilmali ???

    • Onur Canalp

      Walla o kadar güzel psikolojiniz ile oynar ki tahmin edebiliyorum. Sizi görünce vik vikkk vikkk öterler.. karanlık olunca sesi kesilir.. Olmadı Kutusundayken üstünü örtün kutunun karanlık bi yerde olsun daha sessiz olur. En azından geceleri size rahat verir..

  10. sude

    Ya benim ördeğimi alırken bana ilk zamanlar su verme dediler ben ne yapmalıyım su vermrli miyim vermemelimiyim

  11. Gul

    Meraba bn biseler anlatıcam bn bi ay once ordek aldm cok tatkıydı masallaaahh hemen buyudu goze mi geldi nedir hastaydı su 3 gundur.bugun ssbah halsızdı yemegnı suyunu werdm we ise gttm normalde hrr beni gordgnde oter yem su ıstdgını belli ederdi bugun durgundu. Ogleddn sonra ewdkler arayıp öldugunu soyledi. Ewe geldim tontisim cansiz kafesndeydi .s ben haywan konudnda vok hasssasim insanlrdn cok deger weririm ama iste boncugum nazara geldi .s bn bu ayrlıga dayanamayıp bı yawru daha aldm aksam ustu we bu cok kucuukkk .s
    Ya bu d aynı ayrılıgı yasattrsa

    • Onur Canalp

      Başın sağolsun, minik dostuna dikkat et.. Sıcak tut, suyunu yemini eksik etme.. Birazda seversen yaşar inşallah.. Yavru zamanları çok daha ilgi istiyorlar..

    • Onur Canalp

      İncecik bulguru suyla veya süt ile yumuşatın yani biraz beklesin yumuşayıp şişsin sonra verebilirsiniz.. Yemi bittiği zaman alana kadar bu şekilde idare edebilirsiniz..

    • Onur Canalp

      Açıkcası hiç bir fikrim yok ama Yavruyken sorun olacağını zannetmiyorum.. Kutunuzun çok büyük olması lazım tabi.. 1 tanesine bi yerden sonra küçük geliyor kutu.. Bide nasıl yem yetiştireceksiniz çok merak ediyorum… Umarım mesai kavramınız yoktur..

  12. Baris

    Ordegim ile ikinci gunum bitiyor.
    Onunla ayni odadayiz, buyuk bir koliye koydum onu, koliye pet shoptan aldigim kus yemini ezerek toz haline getirmistim o ve suyu var.
    Yerde veya koltukta otururken surekli boynuma cikiyor bir sebebi var midir? Gec yatan biriyim 01-04 arasi uyurum o yuzden ordegimde neredeyse benle ayni saatte uyuyor. Onun icin sikinti olur mu? Ve geceleri surekli ses cikartiyor, kolinin ustunu orttum, isigi kapattim yatiyorum otuyor. Ama normalde elimin icine gelince 20 saniyede her seferinde uyuyor. Nasil uyutabilirim yanindan ayrilinca ses cikartiyor susmuyor ve apart. dairesinde oturuyoruz biraz sikintili bi is ama sevdikten sonra muhim degil. Ve yavruyken yem haricinde ne yedirebilirim? Uzun oldu kusura bakmayin.
    Tesekkurler..

    • Onur Canalp

      Aynı odada kolide olmanız şimdilik kabul edilebilir bence, bi süre sonra sesi kartlaşacak ve tahammül edilmez hal alabilir. Kuş yeminden ziyade ördek yemini ıslayıp verin yada bulguru suyla sütle ıslatıp yumuşatıp verin.. Boyuna çıkarlar sorun değil.. Ördek uyku vakti geldiğini ışığa göre anlar birazda.. Kolisine koyup ışığını komple kestiğiniz zaman başta size acıtasyon yapar vik vik öter ama oralı olmaz ses çıkartmazsanız bi yerden sonra sesi keser uyur. Ben sırf benim sesimden uyanmasın ışığımdan etkilenmesin diye onu ayrı bi odaya koymuştum.. Ama apartman dairesinde bi yerden sonra sıkıntı, ona da yazık.. Bahçeniz varsa bahçeye çıkartın tabi dış tehditlere dikkat..

      • Baris

        Apart.dairesindeyiz bahcemiz yok malesef.pet shopta ordek yemi dedim kus yemi verdiler onu da yiyormus zaten .kusum da var 5 aylik yavru m.kusu onunla bzen yere koyuyorum ufak didikliyorlar birbirlerini. Ve kovaya biraz ilik su koyup yikiyorum ustune su felan serpiyorum snra kurutma makinesi ile kabartiyorum bi sorun olur mu?
        Ve bulundugumuz ortamda kim ayrilirsa ortamdan ordekte onun pesinden gidiyor bana daha iyi nasil alisabilir?
        Ve avucumu yanina getiriyorum hemen uyuyor gece zor uyuyor isiklari kapatiyorum ses yok hala vik vik .
        Cabucak uyutma yontemi vqarmi?

        • Onur Canalp

          Fön makinesi kullanmayın derim, yada dikkatli olun çünkü farkında olmadan yakabilirsiniz. Bence iyice kurulayın en temiz garanti yol.. Zaten kış geldi geçti hafif temli kalsa bişey olmaz.. Kutusu pis mi? Küçük mü? Yani geniş ve temiz bir kutu olsun, sürekli temiz tutun.. Sürekli yemi suyu olsun.. Işık ve ses yokken bu ufaklıklar çakallık yapar bir süre şanslarını size karşı denerler.. vikkk vikkk vikk öter ama bi süre geçsin susar emin olun.. Yemi suyu şartları tamsa ve üşümüyorsa kapınızı kapatıp çıkın.. öter öter bi süre sonra uykuya dalar.. Çabucak uyutmak için kafasına sert bi cisim ile vurun! 🙂 Töbe estafurlah olur mu hiç öyle şey şakası bile kötü.. Ben size hadi uyuyun desem hemen uyuyabilir misiniz? Tüm canlılar için durum geçerli.. Akşam oldummu gönlünü hoş edin yüzdürün yıkansın oynayın gezsin biraz sağa sola pislesin en son kutusuna koyun yemini suyunu tazeleyip bırakın… Uyur o kendi kendine başlardaki ötmelere aldanmayın..

  13. gizem

    Merhabalar bnim yazligim var ve oraya ordek almsk istiyorum her zmn yazliga gidemiyorum evde de bakmak istemiyorum napcagimi bilmiyorum bide bi kız ve erkek ordek alsam ciftlesirler mi

    • Onur Canalp

      Eğer her zaman orada değilseniz almak doğru olmayabilir, zira yemini kim verecek kim bakacak, temizleyecek.. Bahçeniz olsa bile gelişimini tamamlayana kadar bakımı zahmetli olabilir. Bu arada Ördeklerin Çiftleşmeleri konusunda hiç bir fikrim yok..

  14. İlayda

    Merhabalar
    Benim 2 ördeğim ve 3 civcivim var. 1 i ablamin ördeği biri benim benim. Bu hayvanları alalı 7 gün oldu. Bide doğalı 1 hafta olmuş aldığımızda. Benim yaşadığım yerde 3 gündür yağmur yağıyor benim ördeğimde sanki hasta gibi bilmiyorum ama biraz az bağrıyo ve sürekli yatıyo ama gözü kapalı değil.Yani sana sorum ördeğim hastamı ve yağmurdan etkileniptemi böle davranıyor. Lütfen cevapla…

    • Onur Canalp

      Selam, Henüz çok küçükler.. Benim merak ettiğim husus bu hayvanlar nerede barınmakta? Yağmurdan etkilendiklerini düşündüğüne göre açık alan fikrini uyandırdı bende, acaba Üşüyor olabilirler mi?..

  15. merhaba bn de almayı düşünüyorum fakat küçük kardesim var hayvanlara zarar vrmez ama birz yaramaz ne yapayım sizce sıkıntı olurmu ?:( lütfn cevaplayın???

    • Onur Canalp

      kardeşinize bağlı.. Biraz büyüdükten sonra zaten bahçeniz varmış orada bakabilirsiniz.

  16. Benim 2tane var suya düstu ıslandı biz bir de disarda babam tahtadan yuva yaptı icine talaş saman koydum icinde isik yok usurlermi hasta olur mu bir de dısarda kedi yer mi alali 1 ay oldu

    • Onur Canalp

      Çok küçük henüz dışarda yaşamak için. Annesi olmadan sıkıntı yaşayabilir çünkü çok savunmasız..

  17. Buse

    Merhaba benim ördeğim sürekli tıksırıyor ve ağzı açık bir şekilde gününü geçiriyor boğazında bir şey kalmış olabilir mi öyle ise nasıl çıkarıcam. Önceden böyle değildi ve bu olaydan öncede uzandığı veya uyuduğu zaman çok fazla sıcak oluyor havale geçirir gibi adete sizce bu ikisi neden?

    • Onur Canalp

      Walla eğer boğazına bişey kaçtığından şüpheleniyorsanız veterinere gösterin ama zaten o şekilde çok uzun süre yaşayabileceğini zannetmiyorum. Zaten canı acırsa sürekli vikkk vikk başınızın etini yer… Yine de şüpheniz varsa veterinere gösterin, işin ustası onlar.. Walla benim ördeğim uyurken sıcakmıydı bilmiyorum, hiç dokunmaya kıyamazdım.

      • Buse

        Suya soktum kuruladım şimdi daha iyi sanırım burnu tıkanmış o yüzden. Kucağımda uyuyor bazen yerde uyurken kafası düşüyor uyanıyor bende elimi koyuyorum sıcaklığını o şekilde hissediyorum. Teşekkür ederim iyi günler ☺️

  18. TEŞEKKÜRLER ÇOK YARDIMCI OLDUNUZ.SONUNDA ANNEMİ İNANDİRDIM VE İZMİRDEN GELDİĞİMİZDE ALACAĞIZ…:))

    ACABA ÖRDEK İSİMLERİ İLE İLGİLİ BİR YAZI YAZABİLİR MİSİNİZ?
    ÇOK MEMNUN OLURUM.
    LÜTFEN CEVAP GELSİN.

    • Onur Canalp

      Rica ederim.. Ördek isimleri konusunda makale yazmaya ne gerek var yahu? Benimki şahin olduktan sonra içinizden ne geliyorsa onu koyun..

  19. Onur bey Ördeğim hep kaşınıyor ne yapmalıyım tüy döküyor.. lütfen hemen yardım lütfen bir de ördeğimin tuvaleti kırmızı oluyor neden karpuzu çok sewiyor o yüzden karpuz veriyorum o yüzden mi çok endişeliyim lütfen lütfen yardım ben ördeklerimi ćok sewiyorum onlar ölürse çok üzülürüm yardım

    • Onur Canalp

      Kaşına bilir arada gagası ile kendini temizler ama çok sıklık durumuna göre değişir durum, arada temizliyorsunuz değil mi? Tuvaleti karpuz yüzündendir elbet ama tek başına karpuz ile kendini doyurmasın.. Siz sürekli karpuz ile beslenseniz emin olun sizinde tuvaletiniz kırmızı çıkar 🙂
      Ve birde burası chat platformu değil, yazdığınıza kesin ve hemen cevap gelecek diye bir durum yok.. Ard arda mesaj atmaktan vazgeçin lütfen.
      iyi günler

    • Onur Canalp

      Gönderemezsiniz.. Görsem de bişey ifade etmez bana, eminim çok tatlıdır.
      Ben sadece tecrübemi paylaştım, bu konuda ihtisas yapmış bir uzman değilim.
      Acil veya sıkıntılı durumlar için veteriner den destek almanızı öneririm..

  20. Ayşenur

    Merhaba benimde suan yavru bir ördeğim var alalı bir hafta oldu buyudu bırazcık bu konuda bende sizin kadar tecrubeliyim:) fakat birkaç gündür hapşırıyor ve burnu akıyor su gibi ama.iştahı yerınde hareketlide ama
    hapşırması beni endişelendirdi ilaç aldım bügün acaba böyle bir durumla karşılaştınızmı .

    • Onur Canalp

      Hayırlı olsun.. Normalde kendi kötü kokmaz, yıkayın mis gibi olur ama pisliği fena kokutur.. Kutusunu hergün, en kötü 2 günde 1 kere temizlemeniz gerekiyor.. Sizi uyarmıştım.. 🙂

  21. Mustafa

    merhaba ben 3 ördek aldım 3-4 gün oluyor birisi hasta gibi yemesinde vs. sıkıntı yok gözleride açık ama böyle gagasını açıp kapatıyor derin derin nefes almaya çalışıyo gibi sonra arada böyle burun çeker gibi sesler çıkarıyor

    • Onur Canalp

      maşallah 1 tanesine bakmak zorken 3 tane almak büyük cesaret.. Eğer sağlık konusunda endişeniz varsa bi veteriner e göstermenizi öneririm..

      • Mustafa Kandemir

        Kendim evde yapabileceğim bir şey yok mudur anti biyotik koysam sularına falan birde bakmış bizimkiler adamda 3tane var 1tane alsalar bu yalnız kalır 2alsalar adamdaki en iyisi hepsini

        • Onur Canalp

          Valla ilaç vs. konularında yorum yapamayacağım, uzmanlık alanım olmadığı için yanlış yönlendirmek istemem.. İnşallah 3ü de mutlu mesut büyür ama işiniz zor, allah kolaylık versin

  22. Günnur

    Merhabalar.Ben önceden civciv almıştım ve suyunu kutunun içinde sürekli tutmuyordum çünkü kendilerini ıslatıp ölüyorlardı diye duymuştum.Ördektede aynı sorun olurmu acaba?Teşekkürler….

    • Onur Canalp

      Merhaba, Bir sorun olmaz en azından ben bir sorun yaşamadım 🙂 Tabi küçük bir kaba su koyun,00 içine girip kendilerini ıslatacakları kadar değil de sadece su içebilecekleri kadar.. Güdüsel olarak kap büyük olursa içine girmek isteyebilir..

  23. okan arıkan

    merhaba ben köye gidicem 2 tane ördek almak istiyorum bahçeli ev var ama hep bahçede yaşayamazlar günde kaç saat bahçeye çıkartayım

    • Onur Canalp

      Yani küçükken 5-10 dk bile yeterli olur ama büyüdüğü zaman evin içinde ne kadar süre bakabilirsiniz ki? Dışkısı çok pis kokar ve evi yaşanmaz hale getirebilir..

      • okan arıkan

        büyüdüğü zaman bahçeye kümes yaparım küçükken korunamazlar diye bahçeye bırakmak istemiyorum teşekkür ederim

  24. Emine

    Merhaba ördeğim var ve söyle sorunum var boynun altı kızarık gibi tüyleri az gibi bir de burnu sürekli tıkalı ağzından nefes alıyor . Lütfen acil yardım.

    • Onur Canalp

      Anlıyorum ki ördeğiniz daha yeni ve çok minik..
      Genelde ördekler insanlar gibi düşünülüyor, herkes panikliyor. Genelde ağızları açık olur endişe etmeyin. Siz güzelce bakın, tüyleri de artar gelişir, gagası da sertleşir gücü kuvvetide yerine gelir.
      Ama çok endişe ediyorsanız ve kızarıklık ciddi denebilecek gibiyse veterinere göstermenizi öneririm.

  25. Onur Bey
    Öncelikle tüm samimiyetimle sizi tebrik ediyorum. Herkese bıkmadan usanmadan hatta aynı soruların 2-3 defa tekrar edilmesine rağmen cevap yazmışsınız. Yaşınızı bilmiyorum ama olgun birisi olduğunuz ve insanlara yardım etmeyi sevdiğiniz belli. Benim sorum yok zaten çok detaylı bir şekilde bilgilendirmişsiniz. Ben tesadüf eseri 3 ördek yavrusu sahibi oluverdim bir anda. Bizlerde çakma torunlar çok var Hamdolsun. Birisinin dedesi dayanamamış 3 tane yavru ördek almış tabi ki balkonda beslenecek oda haliyle zor gelince bize devroldu. Bende apt. da 4.katta oturuyorum üzerimizde çatı yok
    oraya sera yapmıştım domates, biber e, elma, arnut, üzüm vs. o yüzden bakmak bize nasip oldu. Eeee nede olsa Tanrı misafiri gittiği yere kadar gidecek İnşaAllah. Kendinize çok iyi bakın Sizin gibi insanlar bizlere lazımsızın Allah sayılarınızı artırsın. Hoşca kalınız.

    • Onur Canalp

      Merhabalar, insanlara faydamız olsun istiyoruz. Bilgi paylaşıldıkça büyür.. İşinizi görmesine çok sevindim, Sizde kendinize bakın, sevgiyle kalın..

  26. Kdjdhdjjdjdjfj

    Ordegim hapsiriyor gagasida oldugundan daha sicak diskisini birkere sivi beyaz birsey cikardi ne olabilir sizinde basiniza geldi mi geldiyse ne yapmam lazim

  27. MEHMET

    Ördeğim 1,5 aylık oldu evde besliyorum baya büyüdü küvette yüzdürüyorum ama üşüyüp üşümediğini anlıyamadıgım ıcın sıze sorma ıhtıyacı hıssettım soğuk suda yüzdürsem üşürmü tüyleride artık suyu kabul etmıyor ustunden akıyor su. küçükten yüzdürdüğümüzde ıpıslak oluyordu sımdı cok yuzsede ıslanmıyor fazla kendı yuzuyor kuvete koyunca gagasıyla kendını temızlıyor . ılık olursa bunalırımmı sıcaktan yoksa soğuk suda yıkamam dahamı ıyı olur sizce.

    • Onur Canalp

      Ben olsam bu havalarda buz gibi su yada ılıktan ziyade ılık ile soğuk arasında bi su tercih ederdim.. Tabi %100 bir bilgim yok konu ile ilgili ama ben olsam iki türlü de denerdim, ördeğin tepkilerine bakardım.. iyi günler

  28. Kaan

    4 gun once annemde surpriz bir sekilde elinde ordekle geldi ama ordegim normal ordeklere gore farkli davraniyir suyu sevmiyor ve kutusundan cikana kadar susmuyor geceleri genelde birlikte yatiyoruz kutusuna alismasi icin ne yapabilirim 2 gundur kutudan disari ciksrmadim kendide cikma cabasi gostermiyor anlamadim gitti ilk defa boyle bir ordekle karsilastim 😀

    • Onur Canalp

      O senin ona olan sevgini kullanıyor.. Seni gördüğü sürece ağlar 🙂
      Kutusunda dursun bişi olmaz.. Suyun sıcaklığına bak bakalım, belki seviniyordur sen sevmiyor zannetmişsindir 😉

  29. Simge

    Ben ördek alalı 2 gün falan oldu. Ördeğin vücudunda ve yüzünde kahverengi şeyler oldu.. Bu da beni çok korkuttu. Sizce kötü bişey olabilir mi ?

  30. serap

    Selamun aleykum.. Bende yavru ordekleri çok seviyorum almayı düşünüyorum ama balkon çok küçük daha önce hiç bakmadım da sizce bu sartlar altında yasayabilr mi?

    • Onur Canalp

      Balkonu telle çevirebilirseniz bence güzel olur yani düşmelerini engellerseniz.. Hem temizlik kolay olur hem küçük kulübe yaparsınız sığınır.. sıkılmaz da..

  31. yağmur

    ördeğimi daha bugün aldım ve önüne koyduğum yem dışında(Salatalık marul haşlanmış nohut) hiçbir şey yemiyor acaba normal mi

    • Onur Canalp

      çok küçüktür tahminimce, sadece yem ile besleyin.. biraz büyüsün sonra koyarsınız salatalık vs.

    • Onur Canalp

      yaşına göre mi garip? Eskiden farklıydı şimdi mi garip? Tam anlayamadım ama sağlığından şüphe ediyorsanız veterinere gösterin

  32. Burak alıcı

    S.a kardesim bugun yawru bir ördek aldm sanırım 5 günlük falan galiba çünkü diyerlerinin arasında bu biraz kalıplıydı, eve getirdim yarım m2 lik bir kutuya koydum özel yemini suyunu ve kutuya bir bez koydum yatması icin bulundugu ortam sıcak odamı ona tahsiz ettim balon havuz aldım odaya kum serdim bi kısmı onun bi kısmı bnm ama ne yaparsam yapıyım bnden kaçıyor ilk gecesi ondanmı acaba internetten arastırıyorm bnmki gibi bi şikayeti olan yok bnm ördek cinsmi acaba yoksa bana gazmı sattılar değişik bir durum buraq.alc06@gmail.com bana mail atarsanız cok sevinirim nasıl alıstırcam bilmiyorum pesimden kosmasını istiyorum ama onu sevmek istedigimde bile bağrıyo bn yanındayken bağrıyo bn yokken sıkıntısı yok

    • Onur Canalp

      Küçük olduğu içindir birazcıkta üstüne gittiğin için.. sen ondan kaç bak nasıl geliyor 🙂

  33. Ceren

    Ya benim 3 3buçuk yaşlarında büyük bir ördeğim var. Eskiden çok sağlıklıydı. Ne olduysa artık ne ayağa kalkabiliyor ne de yüriyebiliyor. Nazar değdi diyeceğim ama daha öncede 3 tane ördeğim vardı.Onlarda böyle yüriyemedi öldü. Ne yapmam gerekiyor. Ayağım kırılmıştır yoksa hastalıkmı?

    • Onur Canalp

      3,5 yaşına kadar bakmışsan senin tecrüben benden daha çoktur 🙂
      Allah korusun ölmesin ya, eğer öle bi korkun varsa veterinere götür hemen..

  34. hüsniye çelik

    Merhaba dun yavru bir ordek aldim normalde yasamalari gereken ortam ev degil biliyorum ama dayanamadim cok sevimliydi beslemek istedim ilkkez ordek besleyecegim bunun icinde biraz arastirma yapayim derken sizi buldum yazinizi okudum gercekten faydali bilgiler baya bilgi topladim bunun icin size tesekkur ederim 🙂 sadece ogrenmek istedigim ordegim yani şaziment 🙂 benden kaciyor yaklastirmiyor yanina oysaki pesinden gelirmis insanin kucakta falan dururmus bunuda yeni ogrendim benim saziment biraz urkek cikti sanirim korkuyor benden umarim korkusu gecicidir alısana kadardir yoksa bende isterim pesimden gelmesini 🙂 yani bu durum normalmidir onu ogrenmek istemistim simdiden tesekkurler. Bu arada şazimentte sizin şahine benziyor sarı siyah alacalı 🙂

    • Onur Canalp

      Oooo adı güzelmiş, şaziment 🙂
      Anladığım kadarı ile henüz çok küçük, alışacaktır zamanla. Bide kaçan kovalanır unutma 😉

  35. Gökhan

    merhaba gayet güzel bilgiler verilmiş öncelikle çok teşekkürler, benimde ördeğim var 2 ay oluyor alalı , 2 ördek almıştım ama biri malesef ki öldü , sonrasında diğer ördeğim artık bizden çok korkuyor ve bacaklarında titreme var ve bazen kendiliğinden düşüyor kafesine koymak için yakalamaya çalıştığımızda çok fazla korkuyor acaba ne yapabiliriz?

    • Onur Canalp

      Selam, öncelikle ölen minik için üzüldüm. Diğer yavrumuza gelince 2 ay geçtiyse biraz gelişmiş olması lazım. Bacaklardaki titreme olayını ilk kez duyuyorum. Belki bir rahatsızlığı olabilir bi veterinere gösterin isterseniz.. Kendiliğinden düşmesi vs. bunlar normal davranış değil.. Geçmiş olsun..

  36. AZİM

    Merhaba ben 15 yaşındayım komşumuz bize yavru bir ördek vermişti yaklaşık temmuz ayı gibi şuan eylül ayındayız ördeğimi çok iyi beslemeye çok iyi bakmaya çok iyi vakit geçirmesine ve yanlız kalıp sıkılmaması için çok uğraşıyordum hala da öyle fakat artık büyüdü neredeyse 2 ay oldu artık tüyleri beyazlamaya ve koca bir ördek olmaya başladı ben onu biryere vermek istemiyorum fakat hiç ördek görmedi bu sürede diğer ördeklerle iç içede olmasını istiyorum ama onu vermekte istemiyorum yuvasına sığmayacak duruma kadar geldi onda ayrı bir oda vermiştik kiler odasını tabi o kutusundaydı gezdirip oynamak için filan çıkarıyordum o odasındaydı neyse fazla uzattım galiba kısacası ben Şaşkınımı vermek istemiyorum fakat artık doğayla iç içe olma vakti geldi sence onu vermelimiyim kaç gündür bunu düşünüyorum kendine bakamayıp ölür diyede korkuyorum…

    • Onur Canalp

      Güzel kardeşim ördeğin artık büyümüş, büyüdükçe tuvaletlerini çok sık ve büyük yapmaya başlıyorlar. Ortalık fena kokar.. Sıkıntısı her geçen gün artar..
      Özetle artık doğaya dönme zamanı gelmiş, sen üstüne düşeni yapmışsın.
      Zira emin ol doğal yaşantısında o çok daha mutlu olacaktır.. Sevgiler..

    • Onur Canalp

      Bilmem, köpek taşıma kabı nasıl bişey bilmiyorum açıkcası.. Ama gözümde canlanan şeyse olur..

  37. açelya

    ben ördeğimin boynuna kırmızı kurdele bağlamak istiyorum ama kurdeleyi bağlarken boynunu sıkmadan acaba doğru olur mu

  38. Selenay

    Bende 5 gun once 2 ordek aldim ve onlari cok seviyorum ama erkek olanim ayaklarinin soyuldugunu gordum nedeni ne olabilir

    • Onur Canalp

      Hiç fikrim yok bu konuda inan ilk kez duydum, hala devam ediyorsa bi veteriner e gösterebilirsin belki..

    • Onur Canalp

      Bence havaların ısınmaya başladığı zamanda Nisan Mayıs gibi felan almak daha doğru olur çünkü aldığında yavru olacak. Küçük ördeği korumak soğukta daha zordur..

  39. mert

    Merhaba,
    12 yaşındayım okula gidiyorum ördek alacağım tam gün gidiyorum ördek için sorun olur mu?

    • Onur Canalp

      Güzel kardeşim, yazık değil mi o ördeğe..? Düşün ki sen tüm gün evde bi odada kitli kalacaksın ve annen baban tüm gün yok…
      Acıkmaz mısın? Sıkılmaz mısın? Sana yazık değil mi? Bence hiç girme böyle bi işe..

  40. Gülsüm

    Meraba ☺ öncelikle paylasiminiz icin tesekkurler ☺ bugun iki tane ordek aldim kutunun icinde beslemiyorum onlara komidinden yuksek bir yuva yaptik 🙂 kasenin icine su koydum ama bir zaman sonra baktigimda kasenin icindeydiler ikiside islanmis kirulamaya calistim ama gene hafif nemli kaldi 😕 usurlermi acaba korkuyorum keske size reskm atabilecegim bir yer olsa orada usurlermi die bakardiniz bugun makinanin ustunden dustu bi kac kere tirmaniyor devamli dusdu die de birsey olmaz dimi skn sorum gunese bahceye salsam onlari baslarinda durmak uzere gunes dokunurmu acaba onlara

    • Onur Canalp

      su kabını küçük yapın, büyük olunca yüzmeye çalışıyor şapşallar.. Küçükken üşüyebilirler ama büyüyünce zaten tüylerinden su geçmez içlerine.. Güneşli bahçede güneş dokunmaz da kediler vs. musallat olabilir yavruyken..

  41. Merve

    Merhabalar en başta size bir şey sormak istiyorum. Bir ördek neden ölür ikinci sorum bende üç tane ördek vardı biri öldü diğeri yürümüyor zor zar ancak v çok üzülüyorum Bahçeli bir evde yaşıyorum sürekli dışarıdalar. Bir tanesi çok iyide diğeri gagasını bile temizleyecek hali yok ne yapmam lazım çok üzülüyorum.

    • Onur Canalp

      Ölümlerinin tek bi nedeni yoktur insanlarda olduğu gibi… Bence bir süre büyüyene kadar evin içine almalısın, kontrollü dışarı çıkart. Az güçlensinler tüyleri kalınlaşsın sonra bahçeye salarsın..

      • Merve

        Yok eve aldım sadece gündüzleri dışarıdalar akşam eve alıyorum. Ayağı sakat olanda dışkısı beyaz çıktı Fethiye’de veteriner çok zor bulunan bir şey de o yüzden size danışmak istedim.

        • Onur Canalp

          Ama malesef ben veteriner değilim, sadece yaşadığım tecrübeleri paylaşıyorum. Gerçekten minik dostumuzun hayati tehlikesi olduğuna inanıyorsan mutlaka konusunda uzman bi veterinere gitmenizi öneririm. Tek önerebileceğim kendilerine gelene kadar ev ortamında ilgili şekilde bakmanız.. En azından biraz gelişsin kendine gelsin..

  42. melis

    Altın degistirme icin aldik tek bacaginin topalladigini gorduk isikla ayaginin altini inceledik yere biraktigimizda tamamen yurumez oldu 1 saattir kipirdamiyor ne yapa biliriz

    • Onur Canalp

      “Altın değiştirme için aldık” ne demek anlamadım ama görünen o ki durum sıkıntılı. Bence ilk fırsatta bi veteriner e götürüp gösteriniz..

  43. melis

    Altindaki gazeteyi degistirmeyi kasdetmistim suan iyilestiler cok mutluyum ilgilendiginiz icin teşekkür ederim

    • Onur Canalp

      Çok şükür, geçmiş olsun.. Minik dostumuz ile birlikte sağlıklı günler dilerim..

  44. Ayfer onkan

    Meraba benim de bi ordwgim var ve cok tatli pazardan aldik suan ne kadarlik bilmiyorum.ama yaklasik 15 gunluk filan olabilir surekli yemek.istiyor . gunde 1 kere ilik suda yuzduruyirum.hava lar sicak olsun disari cikartcam sonra kumes in derinligi yuksek ama yaklasik 2 ye 2 karis lik bi en ve boyu var normal.mi. tek bide resimdekilere cok benziyor . tek olmasi iyi mi ? Evde geDiriyorum.surekli cok yiyor iste bogazi sisince birakiyorum.ama.yemek.ariyor iste normal.mi ?

    • Onur Canalp

      Ben ördeğime yemini koyardım, o yerdi ara ara… Yavruyken çay tabağı ile verirdim.. 2karış a 2 karış küçük kalabilir.. ben 1metre ye 1 metre yapmıştım ilk adımda..

      • Ayfer onkan

        Tesekkur edirim bende öyle yapiyorum simdi . cok alistim acayip buyudu de erkek zaten cok hizli buyuyo ama bi bahcaye vermwk istiyotum . tek cunki yanliz surekli yuzduremiyirum da uUluyirum 😢

        • Onur Canalp

          İnşallah güzel rahat yaşayacağı bi bahçe bulabilirsin, hevesle alınan bu miniklerin sonu ne yazık hep aynı 🙁

  45. Ada

    Ördeklerimi 2 gün önce aldım haşlanmış yumurta verebilirsiniz demişsiniz ben haşladım verdim ama verdikten sonra dışkısı kırmızılaştı ve sulandı çok endişeleniyorum lütfen cevap veririmisiniz??

    • Onur Canalp

      Katı yiyeceklerde verin yem gibi bulgur gibi.. Karpuz yedirdiysen dışkının rengi ondan kaynaklı olabilir

  46. Ceren

    Merhaba biz ördeğimizi alalı 2 hafta oldu gayet normaldi peşimizde geziyordu çok hareketliydi fakat şu sıralar kutudan dışarı çıkardığımızda 2 gezinip oturuyor kursağıda şiş değil nedeni ne olabilir

    • Onur Canalp

      Hasta felan olabilir mi bilmiyorum, hastalıktan şüpheniz varsa bi veterinere gösterin. Belki sürekli kutuda karanlıkta kalıyorsa ilk çıkarttığında bi saçmalıyor olabilir 🙂

  47. Zeyno

    Merhaba yorumlara baktım da benimde yazasim geldi şu an iki tane ördeğim var daha çok küçükler ve çok tatlılar erkek olan çok hareketli ve yaramaz kolisinden dışarı kaçış planları kuruyor sürekli:) onlara pelus oyuncak içinden aldgm yunlerle yatak yaptım ilk gün gösterdim ben yatirdim ikinci gün baktım kendileri girip yatmislar ayrı yatmiyorlar bu yatağın onlara zararı olurmu bitlenme yaparmi birde dün onları az şu dolu bir legene koydum oynadılar çok koştu sonra suya Kakasını yaptılar bende onları az bir dalin ve ilik su ile yıkadım islaninca dengelerini saglayamadilar ayakta bile duramadilar çok üzüldüm Ölecekler sandım havlu ile kuruladiktan sonra saç kurutma makinası ile ılık ayarda kuruttum sonra güneşe koydum çok korktum ama şimdi çok iyiler…

    • Onur Canalp

      Bence yıkarken çok fazla kimyasal kullanmayın, hatta suya bırakın onlar kendi kendini temizler.. Yün yatakları güzeldir eminim ama küçükken haftalık, az büyüyünce haftada 2-3 kere temizlemek gerekebilir hele hele 2 ördek varsa.. pislik hem koku yapar hemde minikleri pisletir.. Bide saç kurutma makinesi ile kurutmak yerine havlu vs. kullan, zaten tüyleri kalınlaşınca su onların tenine temas etmez..

  48. Resul

    Bugün 2 ördek aldım.Ikiside yavru.Biri normal şımarıp geziyor ama diğeri halsiz,gozu hep yarım acik ve kursağıda şiş neden olabilir ne yapmaliyim.Simdiden tesekkurler

  49. Meltem

    Onur bey merhaba yavru ordegime günde üç kere yemek ve su veriyorum yemeğin miktarı her seferinde 1 çay kaşığı kadar yanlıs mi yapıyorum

    • Onur Canalp

      Miktarını güzel ve yeteri kadar ayarlarsanız sorun olmaz.. Suyu maması hep olabilir..

  50. şeref ata

    Ördeğim yemeğini yerken titreyerek yutuyo bişey varmı bide arkadaşı öldü tekkaldı

  51. Ahmed Tarık Uygur

    Merhaba Ben Ördek Almayı Düşünüyorum Sizce 2 tane mi alıyım 1 tanemi bu arada tecrübelerinizi okudum çok yardımcı oldu teşekkürler

  52. Muhammet

    Ördeklerin üşümemesi için lamba yerıne pet şişeye sıcak su koysak olurmu onun etrafınada yatıyolarda?

  53. Eylül

    Iyi gunler ben bugun ilk defa ordek aldim yavru severken burnumdaki piercing i yuttu simdilik bi sey yok ama ölme riski varmidir? 🙁

    • Onur Canalp

      Abooow… İnşallah bişey olmaz.. Bi fikrim yok açıkcası bu konuda.. Bu insanın piercing yutması gibi.. Kesin öldürmez ama… öldürede bilir.. Sonuçta batan cisim..

  54. ece

    ÖRDEKLER , sut ve sut urunlerini yıyebilirmı? yada mısır bugday arpa yesillik yıyebilirmı?

    • Onur Canalp

      Süt ürünlerini yerler mi bilmiyorum ben bulguru sütle yumuşatıp verdiğimde bayılıyordu. Buğday arpa yeşillik yerler.. salatalık zaten deli eder 🙂

  55. ece

    onur bey bizim balkonumuz kücük ve bunlara kucuk ledlerden ev yapmayı dusunuyorum. ama sizinde tecrubenızı almak ıstedim ördekeler yavru oldugunda ilk 3 hafta suyatutulmamalımı. onur bey ördekler cok kotu kokuyor. acaba ne yapmalıyım. simdiden teşekkurler….

    • Onur Canalp

      Ördekler in kabını sık sık değiştirmeniz temizlemeniz gerekli. Sürekli tükettikleri için çiş ve kakaları eksik olmaz. Kaplarını sürekli temizleyin yada gazete serdiyseniz onu sürekli temiz tutun yoksa sinek vs. yapar.
      Ördeğinizi de ara ara suya bırakın yıkansın ama tabi kanatlarının gelişim durumuna göre suyun derinliğini vs. ayarlayın.
      Ledlerden ev yapmaya gerek yok, balkon genişse sığınacakları yatacakları bi bölüm ayarlayıp aşağı atlamalarını engelleyecek şekilde tel çekseniz yeterli lokum gibi olur..
      iyi günler

  56. Ördeğim Çiko,

    Merhaba, ben geçen gün ördek almıştım.Gayette Sağlıklı Çok Şükür. Ördeğim Çiko Suyu Çok Seviyor. Kafasını Suyun İçine Batırıp Batırıp Çıkarıyor. Kurutma Makinesiyle Kurulasam Hasta veya Halsiz Düşer mi?

  57. iki tane ördeğim var biri amerikan biri pekin.erkek olan pekin acaba yatirsam yavru çıkarmı pekin ordekleri sorumsuz diyorlarda??

  58. yiğit sunay

    selamlar küçük oğlum ördek yavrusu cok istedi kıyamadım aldım şimdi evde bakıyoruz kutunun içinde keyfi yerinde biraz bakalım evimizin yakınında gölet var oraya bırakıcaz enim sorum şu devamlı evin içinde geziniyor benim peşimde hadi kakaları temizliyoruz sorun yok ya tüyleri dökülür mü sağlık aısından sakıncalımı oğumun omzunda uyuyor bazen kuçakta temizlik anlayışı nasıl olmalı ev içinde o gezdikten sonra ev süprülmeli mi

    • Onur Canalp

      Merhaba yiğit bey,
      Öncelikle çocukları kıramamak tüm anne babaların ortak derdi olsa gerek..
      Hijyen anlamında Kutuyu düzenli temizlemeye özen gösterin, büyüdükçe kakaları pis kokuyor sinek yapıyor.. Ben yumurta kartonu ve gazete seriyor onu ddüzenli değiştiriyordum.
      Sorunuza gelince tüh dökme pek yaşanmaz, sağlık açısından bir sorun olacağını düşünmüyorum.
      Ben kendim ördeği bıraktığım zaman gözlerdim pislediği zaman hemen temizlerdim kakasını. Zaten büyüdükçe kaka da büyüyor ve içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Ama ev süpürmenize gerek yok.

      Tabi bu konularda %100 bilgiye hakim değilim, dilerseniz bir çocuk doktoruna da danışabilirsiniz.
      iyi günler

  59. Sinan

    Ordeklerimin boyun kisminda tuy dokulmeleri var bunun sebebi nedir yardimci olur musunuz eger bilginiz varsa ?

  60. merhaba benim de sorum olacak 1. ördeğim salatalık yerken boğuluyor gibi oluyor ve bazenden yediğini tükürüyor = endişelenmem gereklimi ??
    2. benim bir ördeğim birde civcivim var onları geniş bir kutuda büyütüyorum civcivler sıcağa sevdiği için su ısıtıp kavanoza koyuyorum ve kutuya yerleştiriyorum ördeğim civciv ile birlikte kavanozun yanına geliyor yakında civciv’imi köye vereceğim yalnız kaldığında ördek içinde sıcak su gereklimi?

    • Onur Canalp

      Ördek de sıcak suyu sever soğuk zamanlarda.. Salatalık konusuna girince çok küçük minik dilimler yapın..

  61. büşra

    Merhaba ördek yetiştirme hakkında verdiğiniz bilgileri ve tüm soru-cevapları okudum öncelikle sıkılmadan verdiğiniz cevaplar için teşekkürler. Benim size sorum şu 1 haftadır ördek besliyorum küçükken de beslemistim ancak büyüyünce kesio yemek istedikleri icin köye yollamıştım ancak ordada yemişler 🙁 şuan tum herseyiyle kendim ilgileniyorum ve ilerisini dusunuyorum bahceli ve eskiden inek beslediğimiz ahırimiz var kışın orada kalacak ancak tek başına üşür mu üşümez mi bilemiyorum ve simdiden yanina bie yavru daha alıp ikisini bir mi beslemeliyim?

    • Onur Canalp

      1 ördek alırsan 1 ördeğini keserler, 2 ördek alırsan iki ördeğini keserler 🙁
      Eğer koruyamayacaksan hiç alma derim.. Alırsan eğer yavruyken kollaman yeterli, üşüdüğü zaman da ahır olan yerde ona küçük bi kümes yapsan yeterli olur.. 2. ördeğin çok bi faydasını olacağını düşünmüyorum, hadi sarılalım ısınalım demeyeceklerdir..

    • Onur Canalp

      Büyükken bi zararı olmaz da yavruyken yaklaşımları nasıl olur bilemiyorum açıkcası..

  62. Ali insan

    Merhaba benim papaganlarim vardı onların kafesine iki ördek yavrusu aldım. Simdilik iyi anlaşıyorlar ama papaganlarin yanında gerçekten çok hareketliler ve dagitiyorlar ortalığı 🙂 evde bakmak çok zor olacak gibi gözüküyor acaba ordegimi nereye verebilirim tanidigim bahçesi olan kimse yok. Bu konuda ne onerirsiniz. Doğaya salarsam yaşayabileceklerini sanmıyorum, teşekkürler

    • Onur Canalp

      Küçükken salarsan ölürler.. Az da olsa Büyütüp tüyleri felan kalınlaşıp rahatca yüzebileceği kıvama gelince vermen lazım.. Onda da verdiğin yerdeki sürünün kabullenmesi lazım..
      Yada bahçesi olan birisine vereceksin.. Belki burada birisi okuyup talip olabilir..

  63. Yakamoz

    Meraba dün dayanamadim bi ördek aldim iki haftalik falan dün gece yanimda uyuttum ama cok ötüyo bende kapali bi kler var apartmanin altinda bugun oraya biraktim ama sepetin icinde orayi pislemesin diye ara sira gidip kontrol ediyorum gezdiriyorum kraker veriyorum cünkü seviyo neyse orda tek basina durmasi ona zarar verirmi

    • Onur Canalp

      Bi zararı olmaz tek yaşamasının, sıcak ve korumalıysa dert değil ama hijyeni eksik etme..

  64. Yakamoz

    Bahcemiz yok ama etraf cimenlik orda gezdiriyorum bazilari klerde ölür tek basina diyo ona zarr vermekte istemiyorum ama yapabilcem bisey yok acaba yanina bitane daha almalimiyim hafta sonu köye getiricem ama hafta sonuna kadar dayanabilir mi

    • Onur Canalp

      Altı üstü 3 gün evde ötse nolacak… kilere indireceğine koli içinde evde dursun.. akşamları üstüne örtü ört karanlıkta uyur.. sesi kesilir bi süre sonra sende ses çıkartmazsan

  65. ayşenur

    Merhaba bnm iki civcivim vardi bugün iki ördek aldım sizce ikiside ayni kutuda yaşayabilrmi

    • Onur Canalp

      4 tane canlı için 1 kutu küçük değil mi sence? 4 kardeş 1 oda da kaldığını düşün.. 😉

  66. Kürşat Kağan SARMAŞIK

    yazdıklaırn için çok teşekkürler peki bu ördek yavrularını eğite bilirmiyiz bu konu hakkında geri dönersen bana çok sevinirim

    • Onur Canalp

      Bildiğim kadarı ile peşinden yürümeleri güdüsel bişey , onun dışında WC eğitimi, sessiz ol otur kalk gibi eğitimler verilemiyor..

  67. İrem ASLAN

    benim 2 tane ördeğim var gazete yüzünden boya oldular bende onları ılık su ile yıkaım hafif titrediler sonra hafif bir bez parçası örtüp sarı bir lambayı kutularına doğru tuttum kısacası onları ısıtmaya çalıştım acaba bir şey olur mu hasta falan olur mu ??? lütfen cevap verin çok korkuyorum ona göre veterinere getireyim lütfenn…

    • Onur Canalp

      Havalar sıcak, bişey olacağını zannetmiyorum. Bu havada ışık sarkıtmana bile gerek yok.. Güzelce kurulasan yeterli olur..

  68. Emre

    2 adet ördeğimiz var birinin burnu tıklalı 2 side sakinliği bu yüzdenmidir ? Nası açabilirim? Yemesinde felan sorun yok arada koşuşturuyorlar odayı geziyorlar. .

    • Onur Canalp

      Tıkalı olduğunu nerden anladınız acaba?… Tıkalı felan değildir bence sana öyle gelmiştir.. Ne güzel koşturuyor oynuyor dert edinme kendine.. 😉

      • Emre

        burun delikleri sarı bir şeyle dolu diğer ördekte ise biri hafif dolu digeri açık acaba benmi sorun yapıyorum 🙁 normalmidir bu diğer ördeğe nazaran oldukça sakin

        cevabınız için teşekkür ederim

        • Onur Canalp

          Çok mu küçük? Çok küçük değilse suya koysana belki suda kendisi temizlenip ondan kurtulabilir tabi fiikir yürütüyorum. Çok tereddüt yaşarsan bi veterinere gösterebilirsin

  69. Umut

    Dostum daha önce civciv besledim ama ördek beslemedim bu günde çalıştığım hastanede ördek yavrusu buldum kıyamadım aldım kediler yemesin diye eve getirdim gördüğüm ve takiplediğim kadarıyla çok sağlıklı benim sorum şu yüzdükten sonra illa kurulamam gerekirmi hani havalar zaten sıcak ve lambaya gerek varmı sence

    • Onur Canalp

      Bana sorarsan havalar zaten sıcak.. Ne kurulamana nede ışık koymana gerek yok.. Zaten az büyüdükten sonra tüyleri su geçirmiyor.. Hemen kuruyor..

    • Onur Canalp

      Tabi 3 hafta için ekmek içi uygundur ama küçük parçalar ver ve ıslatıp yumuşat

  70. Furkan

    Ben bugun aldim 2 tane 4 ayliklar. 2si de bana yaklasmiyo, surekli bagriyolar ve ben sevmeye calissam bile kaciyolar ne yapcagimi bilemiyorum “(

    • Onur Canalp

      Sakin ol, derin nefes al.. Bişey olmaz rahat ol sen onları sal ve onlardan kaçmaya başla yavaşça.. gelirler.. 🙂

  71. Melisa öcl

    Merhabalar…
    Ben 2,3 gün sonra ördek almayı düşünüyorum da çanakkalede yaşıyorum sabahları 35 derece falan oluyo babam bugün gitti ama getirmemiş bıldırın civciv falan varmış şu aralar hava çok sıcak olduğu dayanmaz diyor ama babam daha önceden beslemiş hava şartları korkutuyot balkonda besleyeyim diyorum en üst kat o biraz sorun ve biyere gittiğim zaman onu böle köpek kafesiylemi götürsem kucaktamı kaçar falan

    • Onur Canalp

      Seni hep kucakta gezdirseler pek hoşnut olmazsın herhalde değil mi? 🙂 Minik canlıya zulüm olur bu durum.. Zaten hoplar zıplar kaçar..

  72. Yasin Kurt

    ördek veya civciv besleyeceklere tavsiyem sularına haftada bir 1 çay kaşığı vitamin şurubu katsınlar hasta olmaz ve sağlıklı bir şekilde büyürler

    • Onur Canalp

      Bu denenmiş bi yöntem midir? Yani bunu yapan bi kaç kişi varsa makalemize ekleyebiliriz belki faydası olur insanlara. Gerçi ben doğallıktan yanayım ama olsun..

  73. Semih

    Benim ördeklerimin nefe aldığı deliklerde siyahımsı renkte parçacık gibi şeyler var arada ağızlarını açıp duruyolar bu burnlarındaki şeyler doğalmı yoksa nefes almalarına mı engel oluyor bilgi verirseniz sevinirim

    • Onur Canalp

      Doğaldır diye düşünüyorum zaten suya soktuğunda aykırı bi durum varsa temizler kendisini. Bide sıkıntı olsa kucağına gelene kadar çoktan ölmüş olurdu..

  74. bngsac

    Ördeğim pamuk bir aylık yürüme sıkıntısı çekiyor dizininin üstünde yürüyor sürekli uyuyor ayağa kalkınca bağırıyor bazı yerlerde bunun normal olduğu yazıyordu ama ben çok korkuyorum zeytin yağı ile masaj yaptım bacaklarına ama hala aynı 😢

    • Onur Canalp

      Abicim ne güzel ilgi alaka göstermişsin, zeytin yağı ile ayaklara masaj felan 🙂 Endişe duyuyorsan veterinere göster, bilgim olan bi konu değil açıkcası..

  75. Ilayda

    Ördeğim kendisini kasirken tüylerini yontuyor , kulakları gözüküyor artık ve birde evdeki böcek ler için olan yapistiriciya bastı ve yapistiriciyi ayak larindan cikaramiyorum lutfen yardim edin

  76. Z

    Yıllardır ördek beklerim büyüdükçe de çiftlik köyde yaşayan tanıdıklarımıza veririz.Sanırım 5 yaşında almıştık ilk ördeğimizi 16 yaşındayım şuan.Tekrar almak istiyorum bu sene.Ördekler çok cana yakınlardır ve köpekler gibi sahiplerini tanırlar ve onlara çok bağlıdırlar sizi vedikten sonra bile unutmazlarHatırlıyorum öerdeği verdikten bayağı sonra çiftliğe gittik seslendim hemen tanıdı resmen geri dönene kadar kucağımda gezdi kocaman ördek.Ama yanlız kalmaktan hiç hoşlanmıyorlar hatırlıyorum bir gece uyumadı kutudan aldım yerde kolarımın arasına yattı uyudu ben de halıya yatıp uyuyakalmışım 🙂

  77. bozkurt

    merhaba onur bey kardeşim bir tanıdıgım ördek yavrusu getirdi bana tahminen 1 aylık gibi (anlamam ama) çok korkak birşey mavi portakal kasasından bir ev yaptım ona ama sanki yürüme konusunda bir sıkıntısı var gibi bir bacagını yana dogru açıyor birde çok sık kendini yere bırakıp oturuyor sitemizin bir süs havuzu var orda balık bırakmadı desem yeridir süper yüzüyor ve balık avlıyor yem yemesi güzel saglıklı gibi bu ara portakl kasasının içinden kendi hoplayıp kaçıyor başlıyor ortalıkta gezinmeye fık fık ötüyor ama yürümesi sıkıntılı gibi bazende yarış arabası gibi hızlı kaçabiliyor ama sonuçta düşüp oturuyor kırık olsa baçagı bu hareketleri yapamaz degilmi incindimi acaba merak ediyorum çok ta sevdird bize kendini inanın sitenin maskotu oldu 7 dönüm site arazisi emrinde ama daha kediler yüzünden salamıyoruz ne dersiniz iyleşirmi ayagı

    • Onur Canalp

      İyileşir diye tahmin ediyorum, açıkcası ayak konusunda bi problem yaşaamdığım için çok bir bilgim yok. Eğer endişe duyuyorsanız bi veterinere gösterin derim ama eğer normal şartlarda rahatca koşabiliyorsa bi sıkıntı olmaz.
      Bence ara ara yüzdürün, yüzmek iyi gelecektir…

    • Onur Canalp

      Bişeyleri yoktur diye ummak istiyorum. Belki sıcaktan dolayı çıkmak istemiyor olabilirler..

    • Onur Canalp

      Kardeş sen ne bekliyordun? Dut yemiş bülbül gibi mi dursunlar? Tabi ki vik vik ötecekler..

  78. Abdullah

    Abi bügün 2 tane aldım dışarda köşede duruyor annem evin içine sokmama izin vermiyor hep kolide duruyorlar salatalıkla marul ve su verdim içmişler gecede üşürlermi birbirlerine girip öyle uyumuşlar her halde bir sıkıntı olurmu

    • Onur Canalp

      Bulunduğunuz yerin iklimine havasına göre değişir ama minik yavrular bana sorarsanız her türlü üşürler, esinti vs. zaten geceleri artık soğuk.. Sıkıntı olmaz umarım.. Bence bakabilecek başkasına vermelisin..

  79. Ali Erdogdu

    3 ördek almıştım ilk 2-3 haftalıkken ayakları tutmamaya başladı şu anda 3 üde yürüyemiyor yürürken gagalarıyla kendini iterek yürüyorlar bacakları hareket ediyor ama kendilerini kaldıramıyorlar. bacaklarını dik tutamıyorlar bacakları hep bükük duruyor ne yapabilirim.

  80. yaren

    3 haftadır falan bizimle yaşayan bir ördeğimiz var günlük bahceye cıkarıp gezdiriyoruz da ama burada pet shopta çalışan birisi bize ördeklerin evde beslenmemesi gerektiğini yoksa büyüdüklerinde betona basmaktan ayaklarının yamuk olacağını ve acı cekeceklerini söyledi sizin bu konu hakkında bir bilginiz var mı

    • Onur Canalp

      Merhaba, inanın hiç bir bilgim yok.. Ama sen dedikten sonra araştırdım ve bulduğum konu da ayak yamulmasının sebebinin betona basmak değil güneş ışığı görmemek, kalitesiz yem ile beslenmek gibi sebepler olduğunu gördüm.
      Bu konuyu makaleyi editleyerek ekliyorum. ÖnBilgi için Teşekkürler…

  81. Burak uzun

    Onur abi bu bilgi için teşekkür ederim . benim ilk ördeğim ve ördegim büyüdü şu an 1.5 haftalık beni çok takip ediyor ben tuvalete giderken bile gelio aynanda tuvalet yapiyoz:D . Biz ördeği 1 hafta sonra salcaz bana bu kadar bağlanırsa saldığımızda gitmez diye korkuyorum

    • Onur Canalp

      Kardeşim salacağınız yeri iyi seçin.. Birde benim önerim 1 ayı geçsin sonra salın, en azından tüyleri biraz kalınlaşsın..

  82. buse

    merhaba ördeklerin insanlara bulaştıracağı hastalıklar olabilir mi lütfen cevaplarsanız sevinirim :/ 🙂

    • Onur Canalp

      Temiz bakarsanız bi sıkıntı olacağını zannetmiyorum, hiç duymadım açıkcası ama çok pis bakarsanız muhakkak bişeyler olabilir. Gerçi o kadar pisliğe ördek de yaşar mı bilemem..
      Yanlış bir bilgi verip yönlendirmiş olmayım..

  83. Eren Öz

    Ben de önce 1 ördek aldım terasta güzel zeminde gezdiriyordum sonra kutusuna koyuyordum günlük 15-20 dk yüzüyordu ben ördeği terasta gezdirirken peşimden geliyor ben gidince bağırıyor diye kıyamadım 1 tane daha aldım sonra evin altında bahçeye koydum ikisini de artık havuzları var kendini yalnız hissetmiyor yemi suyu güzel ot ,yaprak vs yiyorlar artık peşimden gelmiyor ve elime dahi zor alıyorum çok harekeliler çabuk büyüyorlar sizden de bol bol bilgi aldım teşekkürler.
    Bi de son bişe 2 si büyüyünce 1 yavru alsam onlarıa alışır mı onlarla mutlu olur mu? (2 side erkek)

    • Onur Canalp

      Bildiğim kadarı ile büyükler her zaman küçükleri kabullenmeyebiliyor. Kontrolünüz altında deneyebilirsiniz. Bilgilerin faydalı olduğunu görmek güzel 🙂

  84. Hasan

    Merhaba 1 bucuk aylık bir ordegim var ayaklarinin ustune basamiyo surekli agzi titriyo ve kakasi sivi asiri derecede cok pis kokuyo ne yapmaliyim simdiden tesekkur ederim

    • Onur Canalp

      Sürekli temizlik yapmalısınız, arada yıkamalısınız. Temizlik hakkında yazıda gerekli bilgileri verdiğime inanıyorum. Tekrar okumanızı öneririm

  85. Doğuş

    Merhaba, ben evimin bahçesinde 2 tane ördek besliyorum 5 taneydi de onlar çok vak vaklıyordu bizde 3 nü verdik simdi 2 tanesi kaldı birisi dişi birisi erkek. Neyse erkek olanda ara sıra durup dururken geğiriyor bu sizce normal mi yoksa bi sıkıntısımı var?

    • Onur Canalp

      İlginç ilk kez duyuyorum 🙂 Şahsen görüşüm Geğirmekten kimseye bişey olmaz, verdiğiniz yem dışında besin var mı?

  86. Burkay

    Abi merhaba kapalı balkonumda ördek bakıcam 2 tane daha önce baktım.Ara sıra bahçeye çıkarıcam büyüdüğü zamanda etrafımızdaki bahçeli evlerden birine vereicem onlarda tavuk,ördek bakıyor sorun olur mu aile biraz kızıyor 🙂

  87. Sedaaa

    Merhaba 1.5 aylık felanlar fakat üşüttüm sanırım zor nefes alıyor nezle gibiler su işiyorlar dudak kenarlarında da yara gibi birşeyler var nasıl önlem alabilirim

Comments are closed.