Ev Taşıma Tecrübeleri

Standard

Merhabalar,

Yakın zamanda atlatmış olduğum taşınma çilesinden sonra bu tarz konularla işi gücü olmayan benim gibi insanlara ışık tutma gereksinimi duydum açıkçası. Biraz ışık tutmak, bir de naçizane kıssadan hisse öneri..

Her şey annemin iyi niyetli bir şekilde taşınma işlemi için yüksek rakamlar ödemeden bu sıkıntıyı nasıl atlatırız demesiyle başladı ve günlerden bir gün damdan düşer gibi “akşama 1 adet nakliye kamyonu buldum xxx’in tanıdığıymış… Sende 2 hamal bul” demesiyle başladı.

Herşeyin kolilendiğinden ve güzelce paketlendiğinden emin olunserastrec

Taşınma işlemini kendiniz üstlenecekseniz hamal vs. tutarak mutlaka herşeyi kolileyin, kırılacakları

gazete kağıtlarına sarın. Kıyafetlerinizi gamboçlayın. Yastık yorganlar için Hurç alın. Dediğim gibi gamboç yada hurç yoksa streç ile sarıp sarmalayabilirsiniz.

Saçma sapan, sürekli ekip halinde çalışmayan amatörler ile çalışmayın.

Nakliye kamyonu geldi beraberinde 2 tane de hamal olduğunu söyleyen genç 2 arkadaş ile mamafih bu arkadaşların uzmanlık alanı eşya taşımak değil. Taşıma tutma tekniklerini bilmiyorlar. Marangoz da yanında birisini getirmiş toplam 3 hamal vardı ancak marangoz un getirdiği hamal hep ev taşıyan kişiydi ve diğer 2si birlikte kanepeyi taşırken zorlanırken bu arkadaş iple halatla bağlayıp tek başına kolaylıkla taşıdı. Hem çarpmadan hem daha kolay hem de daha hızlı..
Ve tabi bu hamalların yanında arkadaşlarımla birlikte beni de sayarsak 3 de beyaz yakalı olarak bizler hamallık yaptık..
Konusu açılmışken bir kere daha Yavuz ve Yahya ya teşekkürü bir borç biliyorum kendime..

Neyse bu kamyon ve beraberinde gelen 2 fake hamal arkadaş 1 sefer attılar ve bizim gece vardiyamız var diyip yarıda bırakıp gittiler. O an telaşeniz var uğraşamıyorsunuz.. Lanet olsun dedim verdim paralarını yolladım ama kaldık mı 3 beyaz yakalı ve 1 tane pro. hamal arkadaş ile.. Tam bir çileydi.. 19:00 da başlanılan işlem gece 01:30 gibi bitti.. Biz de bittik..

Haftasonu taşının, mümkünse Pazar günü

Taşınma için en ideal gün cumartesi olsa gerek diye düşünürdüm. Hem taşınıp hemde ertesi gün dinlenme ve rötuşları yapabilirsiniz diyerek ama gördüm ki Pazar günü en ideali. Zira atladığımız bir başka detay da trafik ve park sıkıntısı. Taşındığınız ve taşınacağınız muhite göre diğer günler kalabalık, park sıkıntısı vb. problemler yaşayabilirsiniz. Pazar erken saatte başlanan taşıma işlemi hızla ve huzurla tamamlanabilir..

Yapılan İşlerin Sıralaması Önemli

Evinizi taşıma evresinde işlerin sıralaması önemli.

  • Halılarhalilar
    Eski evinizdeki halıları halı yıkamacıları çağırarak yıkamaya veriniz. Boş yere kirli halılar taşınmasın. Eski evinizden alsınlar ve siz taşınınca yeni evinize temiz temiz getirsinler.
  • Aydınlatma
    Yeni evinize abajur vs. taşınacaksa yada aplik falan götürecekseniz siz gitmeden bunları oraya götürün ve tüm ışıklar yanar halde olsun. Taşınınca karanlıkta kalmayın.
  • Kornişler
    Yeni evinizde kornişleri kontrol edin. Kornişler eskiyse kırık dökük olacaktır. Yada belki çıkıyordur felan. Siz gitmeden önce kornişlerin montajını yapınız. Perdesi takılmasa bile kornişler hazır olsun ki tekrar sonrasında takma ile uğraşırken sağı solu batırmayın.
  • Su giderlerini kontrol edin, çamaşır makinesinin gideri hazır mı?
    Gider gitmez bol bol çamaşır yıkanacağı için su giderinin hazır ve açık olduğundan emin olun. Eski apartmanlarda duvardan geçip küvete felan verilebiliyor su gideri. Bu durumlarda eski kiracı kökünden kestiyse müdahale gerektiriyor ve öncesinden hazırlıklı olmazsanız 1-2 gün çamaşır yıkayamazsınız. Bu da size zaman kaybettirir..

6 günde taşınan ev yapmışlar

Önceden yarım yamalak yapılan poşetleme ve sonrasında her gün tekrar poşetle, araba ile götür çilesinden sonra süreç 3 beyaz yakalı için tam olarak 6 gün sürdü ve yıprattı.. Kaybolanlar, kırılanlar cabası.. 5. günde kendimizi eve kapattık. Kardeşimin de gelmesi ile gömme dolaplar, odalar vs. ne var ne yoksa paketleme ile geçirdik günümüzü. Baktık ki 1 kamyon dolusu daha eşya çıkınca 4 saati 100 TL olan bir kamyonet daha kiraladık. Sefer sayısı önemli değildi. Saat üzeri çalışıyordu arkadaş ve 100 TL karşılığında kalan tüm eşyaları ertesi gün yine bu 3 çilekeş beyaz yakalı sırtlanarak işlemi tamamladık çok şükür.

Taşıma işlemi bitince son durum

Toplam Maliyet

Bazı web sitelerinden fiyat aldığımda yada sağda solda tanıdık referansı ile evden eve nakliyatçılar ile konuştuğumda bizim evi en uygun görmeden 1500 TL dediler ama muhtemelen gömme dolapları gördükten sonra o 2000 TL ye felan taşıyacaklardı.(Koridor ve her oda boydan gömme dolap doluyordu). Bizim mal ettiğimiz rakam toplam 730 TL.

Çekilen çileye değer mi diye sorarsanız; değmez…

Önerim

Açıkçası iş bana kalsa, birden oldu bitti ye gelmese zaten böyle uğraşmazdım. Ve araştırmalarım sonucu bazı firmalar bu işi gerçekten ciddiye alıyorlar. Reklam yapmamak adına isim vermeyeceğim ama 1500-2000 TL arası rakama iki evinizin de anahtarını alıp “siz akşam yeni evinize gelebilirsiniz” diyen, buz dolabınızdaki yumurtalara kadar her şeyi paketleyip aynı sıra ile koyan, çöp kovanızda ki çöpe kadar taşıyıp “sadece özel eşyalarınızı alıp çıkın” diyen firmalar var. En temizi.. Siz rezil olacağınıza paranız rezil olsun..

3 Maymun

Çevrenizde “yardım ederiz”, “haberim olsun”, “ayıp ettinnn yaa hallederiz” diyen yada sizin içten içe “o beni zor zamanımda yalnız bırakmaz” dediğiniz insanların çoğu sırra kalem basacak, bir çoğunun çok çok önemli işleri çıkacak yada bi şekilde sırra kalem basıp sıkıntılarınız geçince gün yüzene çıkan insanlar olacaktır. Bazıları delikanlı gibi “gelemem” derken birde yukarıda ki gibi esip gürleyip yalnız bırakanlar çıkacaktır.. Mesela Bursa dan can dostum ve eşi “sadece ‘gel’ demen yeterli, yarın atlar geliriz” derken yada yılların eskitemediği karnı burnunda minik kuşum “yük taşıyamam ama bir köşede oturup eşya paketlerim” derken gelmesini istediğiniz yada beklediğiniz insanların 3 maymunu oynaması biraz içinizi burkuyor.. Ve hayat bir kere daha “tırnağın varsa başını kaşı” sözünü hatırlatmış oluyor.. Sonuç olarak benim gibi aynı sıkıntıyı yaşamamanız için size önerim, ev taşıyorsanız eğer çevrenizdeki insanlardan beklentilerinizi düşük tutmanız.

Özetle; Parasını verin, işinizi yaptırın.. Para kazanılır dert değil ama kalp kırıkları..

Mutlaka olması gerekenler

  • Koli
    Bauhaus, Koçtaş gibi yerlerden parası ile alabilirsiniz yada tedarik edebiliyorsanız kendiniz sağdan soldan tedarik edin ama çok sayıda koli olması lazım ki güzel güzel paketlensin her şey. Poşet ile yük taşınmaz!
  • Koli bandı
    Meteksan tarzı kırtasiyelerden almanızı öneririm zira büyük bauhaus gibi yerlerde 4-5 TL olan koli bandını ben 2 TL ye aldım..
  • Bol bol eski gazete kağıdı
    Tüm kırılacaklarınızı saracağınız için eski gazete toparlamaya bakın
  • Gamboçgambboc_strecGiyim mağazalarında vardır, 5 TL felan satarlar. Kıyafetlerinizi askıları ile güzelce gamboçlayıp yeni evinize kolayca götürebilirsiniz.
  • Hurç
    Yastık yorgan tarzı eşyalarınızı da hurç lara doldurup kolay taşınmasını sağlayabilirsiniz.
  • Sera Streç
    En önemlisi bence bu.. Herşeye ama herşeye kullanacaksınız.
    Kırılacaklar için, camlar, çerçeveler, hurç yoksa gamboç bittiyse yada kolilerinizi bantın tutmayacağına inanıyorsanız taşınma konusunda sera streç en yakın dostunuz olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta mutfak tipi değil bunların büyük sanayi tipi olanlar var ondan kullanmanız gerektiği..

Evi taşıdıktan sonra ilk iş

Siz direk kendi odanıza girip odanızı toparlayın derim, en azından odanızın eli yüzü düzgün hale geldiği zaman bu durum sizin motivasyonunuzu arttıracaktır. Sonra salona yardım edersiniz.. Sonrası da zamanla olur..

Umarım faydalı olur, Görüşmek üzere..

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin

3 thoughts on “Ev Taşıma Tecrübeleri

  1. Balonlu Naylon

    Aynı zamanda balonlu naylon da kullanılabilir. Koli bandı ve balonlu naylon da oldukça efektif kullanılabiliyor 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir