Opel Corsa D’nin minik gizli dünyası

Standard

Herkese merhaba, bugün sizlere keyifli ve işinize yarayacağına inandığım otomotiv sektörü ile alakalı bir yazı yazacağım; Corsa-D ‘nin minik gizli dünyası…

Sene 2011 yılında dans ederek gönlümü fetheden ancak çok yakıp ocağıma incir ağacı diken Citroen C4 First generation’ı satıp 2. arabam olan 111. yıl serisi Corsa almıştım ve severek kullanmıştım 1,5 yıl kadar süreli.. Sonrasında sırası ile Renault Clio 4, Opel Astra J, Volkswagen Polo Mk5 (6R) olmak üzere devam ettiğim araba macerama tekrar Opel Corsa 4 kasasına dönerek devam ettim ancak gördüm ki insan zaman içerisinde bildiği özellikleri unutabiliyor; söz uçuyor, yazı kalıyor.

Ben de bugün opel corsa d araçlarında varsayılan olarak kapalı gelip sonradan bir iki minik ayar ile aktif edebildiğiniz gizli ama güzel özelliklerinden bahsedeceğim.

Ön Konsol Bilgi Menüsü

Corsa D aracımızın bilgi vermek amaçlı gizli menüsü bize aracımızın dijital olarak hızını, devir sayısını, yakıt seviyesini, akü seviyesini vb. bazı bilgileri göstermektedir.

Bu bilgi menüsünü açmak için kilometre sıfırlama düğmesine 3 kez art arda, 4. kezde açılana kadar basacaksınız. Yaklaşık 10-15 sn sürüyor açılması. Daha sonrada her basışta ekran değişiyor…

1. Üretim Tarihi

2. Yazılım versiyon tarihi

4. Hız ve Devir sayacı

5. Akü durumu

6. a) Panel ışıklarının şiddeti b) Motor sıcaklığı

11. Kalan Yakıt

12. Anlık Tüketim

13. a) En son bakımdan geçen süre b) Son kontrolden bu yana geçen km

3, 7, 8, 9, 10. ekranların neye yaradığı konusunda bir fikrim yok açıkcası, bilen arkadaşlar yazar ise yazımızı güncelleyebiliriz.

Yol Bilgisayar Menüsü

Kontağa anahtarı takıp (kontağı çevirmeden) setting tuşuna 2-3 sn basılı tuttuğunuz zaman bir ses gelene kadar bekleyin ve sonrasında yol bilgisayarında alttaki butona tıklayarak LCD ekran ısısı, ECU donanım versiyonu, akü voltajı, seri no… gibi özellikler çıkar ekrana.

Ön konsol menüsü daha iyi ve verimli. Bazı forumlarda bu ekrana hız/devir bilgisinin de geldiğinden bahsetmişler ancak ben göremedim hatta giderken test ettiğim için biraz zor oldu 🙂

Gizli Özellikler

Uzaktan kumanda ile farların yanması, kapıların otomatik kitlenmesi gibi bazı aktif edebileceğiniz özellikler mevcuttur.

Bu menüye ulaşabilmek için anahtarı kontağa taktıktan sonra(sadece takın, çevirmeyin hiç) silecek ve sinyal çubuğunun aynı anda çekilerek 5 saniye kadar beklendikten sonra ekrana çıkan menüler arasında gezinti yapıp değişiklik yapabilirsiniz.

P1 ON-OFF: Farların açılması ve kapanması
P2 ON-OFF: Ön silecek açıkken geri vitese takınca arka sileceğin de otomatik çalışması
P3 ON-OFF: Sinyal çubuğuna az dokunuşunuz ile sinyalin 3 kez şerit değiştirme için uyarı vermesi yani konfor sinyali
P4 ON-OFF: Hız 15km geçince kapıların otomatik olarak kitlenmesi.
P5 ON-OFF: Cruise Control olan araçlarda ayarlanmasını sağlar.
P6 ON-OFF: Seçtiğiniz hızı geçince aracın uyarı vermesi. Silecek tuşunu aşağı ve yukarı yönlü oynatarak bu uyarıyı hangi hızda almak istediğinizi ayarlamanız mümkündür.
P7 ON-OFF: Sinyal sesinin seviyesinin ayarlanması. (1 en al, 5 en üst)

Ayarlamanızı kaydetmek için silecek ve sinyal kolunu yine kendinize doğru çekerseniz özellikler kaydolacaktır…

Teybin Otomatik Kapanması

Aracınızın anahtarı yarım kontak modunda takılı iken settings tuşuna basarsanız saat yazan orta ekranda Ignition On/Off gibi bir bilgi görürsünüz ve teyp de bulunan ok tuşları ile açıp kapatabilirsiniz.

Bu özellik kontaktan anahtarınızı çektiğiniz zaman aracınızın teybinizin kapanmasını sağlar. Off durumunda iken anahtarınızı çıkarttığınız zaman teyp otomatik olarak kapanacaktır.

Follow Me Home

Kontağı kapattıktan sonra selektör yapınca aracın farları 1 dakika açık kalır. Evinize giderken yolunuzu aydınlatması için bu özelliği kullanabilirsiniz.

Öte yandan eğer aracınıza giderken farlar yansın istiyorsanız uzaktan kumanda da kapı açma tuşuna iki kere basmanız gereklidir. Ben bu özelliği avm garajlarında aracımı bulmak için kullanıyorum açıkcası 🙂

Sağ / Sol park lambalarını yakmak

Kontağı kapatıp anahtarı çıkartmadan sinyal kolunu aşağıya çekerseniz sol park lambaları, yukarı çekerseniz sağ park lambaları yanar.

Bu özellik de örneğin durakladınız ve aracınızdan ineceksiniz ancak durduğunuz için arabanızın lambaları sönecektir. Arkadan gelen araçların sizi fark etmesi ve onları uyarmak adına bu özelliği kullanabilir, ineceğiniz taraftaki park lambasını tekil olarak yakabilirsiniz.

Camların uzaktan açılması/kapanması

Açık kalan camlarınızı kumandanızın kapı kilitleme tuşuna basılı tutarsanız 5sn. içinde camlarınız kapanacaktır.

Yine aynı şekilde kumandanızın kilit açma tuşuna basılı tutarmanız halinde camlarınızın 5sn. içinde açıldığını okudum bazı forumlarda ve bu özellik benim 111. yılda vardı diye hatırlıyorum ancak bu aracım yaş olarak daha eski olduğu için bunda o özellik bulunmamakta.

Yine de akşam camlar kapalıyken, iki camı kapatmaya çalışıp kalibrasyon ayarını tekrar yaptıktan sonra deneme yapacağım. Belki o zaman düzelir…

Sonuç: Kalibrasyon da yaptım ama nafile, benim yıl/model de camlar kumandadan sadece kapanıyor.

Neyse hiç yoktan kapanabiliyor diyerek kendimi avutuyorum şimdilik 🙂

Umarım faydalı olur bu bilgi, herkese sağlıklı sıhatli günler dilerim…

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin

9 thoughts on “Opel Corsa D’nin minik gizli dünyası

    • Onur Canalp

      Genelde park sensörünün gücünü geri vitesinin bağlı olduğu geri vites lambasından alırlar. Çalışmıyorsa kablosu çıkmış olabilir, belki de ses çıkartan hoparlörü bozulmuştur. Ustasına bir gösterin isterseniz.

  1. Batuhan

    Merhabalar 2015 model Opel corsa 1.2 essentia aracım var ekrandaki bilgileri hiçbir türlü açamadım acaba bu araçta yokmu o özellikler

  2. Ali öztürk

    Merhaba Yol bilgisayarımda yakıtın kaç km sonra biteceği ve manuel km sayacını göstermesi için ne yapmam gerekiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir