TRUFFLE ve Ganache

Standard

Arkadaşlar selamlar,

Bu yazıya geldiyseniz üç aşağı beş yukarı neden bahsettiğimizden haberdar olduğunuzu düşünüyorum. O sebeple kripto para, ethereum alt yapısı, akıllı kontrat nedir vb. genel bilgilendirmelere girmeyeceğim.

Ancak kısa da Truffle nedir derseniz; etherium da akıllı kontrat yazabilmeniz için geliştirilmiş en popüler framework diyebiliriz.

Ganache ise akıllı kontratları geliştirirken test edebilmek için ihtiyacınız olan kişisel etherium blockhain alt yapısıdır.

Dilerseniz kuruluma kısaca değinelim.

İlk olarak Nodejs kurulu olmalı. Kendi sayfası üzerinden installer ile kolay kurulum yoluna gidebilirsiniz.

Truffle Kurulumu

sudo npm install truffle -g

Windows terminalde kurulum işlemi sonrası truffle görecektir. Boş proje ayağa kaldırmak isterseniz:

npx truffle init

Ganache kurulumu için de kendi sayfasını açtığınız zaman işletim sisteminize göre otomatikman kurulum dosyası gelecektir karşınıza oradan indirerek kurulum yapabilirsiniz.

https://trufflesuite.com/ganache

Veya

npm install -g ganache-cli

Kurulum işlemleri bu kadar. Test etmek için windows da terminal de direk truffle veya macos da npx truffle yazdığınız zaman kod listesi karşınıza gelecektir.

Yine aynı şekilde ganache-cli erişimi sağlayıp kendi network ünüz üzerinde bulunan size demo için oluşturulmuş hesapları, private key lerini, limitleri ve port bilgilerini vs. görebilirsiniz.

Şimdilik bu kadar, biraz yüzeysel oldu ancak dar alanda kısıtlı zamanda bu kadar olabildi. Müsait bir zamanımda defi konularını ele alıp akıllı kontrat geliştirmeye ve kendi kripto paranızı çıkartma konularını anlatmaya çalışacağım.

iyi günler

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin