Gastronomi Cenneti Gaziantep
Görülesi Yerler

Standard

Blog tutmak zor iş dostlar… Hele ki yapı itibari ile mükemmeliyetçi bir insansanız ve yaptığınız işi dört dörtlük yapmaya çalışıyorsanız başladığınız iş, bitene kadar size ızdırap olabiliyor..
Neyse ki serinin 3. bölümü olan Görülesi Yerler e geldik, bundan sonrası daha kabaca ve hızlı çözülür umarım 🙂

Serinin ilk iki yazısını okumadıysanız aşağıda linklerini paylaştığım iki yazıyı şiddetle okumanızı tavsiye ederim…

Gastronomi Cenneti Gaziantep Genel Bakış

Gastronomi Cenneti Gaziantep Lezzet Durakları

Önceki iki yazımı okuduğunuzu düşünerek serimizin üçüncüsü olan Gastronomi Cenneti Gaziantep ve Görülesi Yerler ile devam edelim.

Yazıma başlamadan önce kısa bir ön bilgi vermek isterim.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre;
Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

Aşağıda ilk yazımda da değinmiş olduğum ilginizi çekebilecek yerlerin listesi var. Yetiştirebildiklerimizi sıraladım ve kısa kısa değinmek istiyorum.

  • Kale ✓
  • Gaziantep kahramanlık panoramik müzesi ✓
  • Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi ✓
  • Zeugma ✓
  • Emine Göğüş Muftak Müzesi ✓
  • Cam Müzesi ✓
  • Oyuncak Müzesi ✓
  • Mağara Café ✓
  • Bakırcılar Çarşısı ✓
  • Hanlar ✓
    • Bayazhan
    • Tütün hanı
    • Tuz Hanı
    • Şire Hanı
    • Kırkayak Han
    • Millet Han
      Ve daha pek çok han var… Denk geleni gezesiniz..
  • Hamam Müzesi ✓
  • Almacı Pazarı ✓
  • Gaziantep Atatürk Anı MüzesiPapirus
  • Gaziantep Arkeoloji Müzesi
  • Ömeriye Camii
  • Tekke Camisi
  • Boyacı Cami
  • Pir Sefa Hazretleri Türbesi
  • Yüşa Peygamber Türbesi
  • Mevelevihane

Kale

Gaziantep kalesi oldukça heybetli ve ihtişamlı, şehrin merkezinde ve ulaşımı çok kolay yerde bulunmakta.

Dışarıdan baktığınız zaman kale, içine girdiğiniz zaman müze gibi.
Biz gittiğimiz zaman kale restorasyon görmekteydi.

Kaleye çıktığınız zaman şehre tepeden bir kere bakmanızı istiyorum!
Kalenin içinden Gaziantep kahramanlık panoramik müzesine geçiş var; bu müzeyi gezip çıktıktan sonra o şehre bir kere daha bakmanızı rica ediyorum….

Gaziantep’in çektiği acıları, yaşanılan zorlukları ve şehirde bıraktığı anıları çıkınca yüreğinizden hissedeceğinize eminim, adeta şehrin çehresine yansımış…

Aşağıdaki görsellerde kalenin tarihçesi, dokurcum değirmeninde hayatını kaybeden 14 çocuk anısına yapılan anıt, kalenin girişinden görüntüsü(benim olduğum fotoğraf) ve kalenin giriş kapısından görünen şehrin panoramik görüntüsü..

Ziyaret Saatleri:
15 Nisan / 2 Ekim Yaz Uygulaması: 09:00-17:00
3 Ekim / 14 Nisan Kış Uygulaması: 08:00-17:00

Haritada Görmek için tıklayın

Gaziantep Kahramanlık Panoramik Müzesi

Kaleye girdiğiniz zaman muhakkak girip görmeniz gereken müzeye hem ilk giriş kapısının oradan hemde kaleye çıktığınızda yukarıdan merdiven ile müzeye erişim sağlayabilirsiniz.

İçeriye güle oynaya giderken attığınız tek bir adım ile adeta bir anda duygularınıza hakim olamayacaksınız…

Gerek seslendirmesi gerek ışıklandırması ile göğsünüze öküz oturacağının garantisini veriyorum!

Gaziantep’in çektiği acıları, savaş zamanı açlıkla olan mücadeleleri, süreç ve bu süreçte hayatını kaybeden şehitlerin hikayelerine ortak olacaksınız. İnanın yazarken bile o güne gittim…

 

Demir tavında dövülür dedikleri söz çok doğru… Gaziantep dönüşü büyük bir gaz ile serinin ilk iki yazısını yazdım ve paylaştım ama burada kalmıştı serinin devamı ve ne yalan söyleyim artık motivasyonumu yitirdim sanki mamafih başladığım işi yarım bırakmak istemiyorum da…
Bakalım ne zamana biter nasıl olur bilemiyorum ama yazının kalan kısmında kalite kaybı oluşursa kusura bakmayın şimdiden..

 

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Merkezden yaklaşık 3-4km uzakta ama yürünebilir mesafede olan bu müze, yanındaki Bayazhan’dan  almıştır adını.

Han içine girdiğiniz zaman alkollü meyhane, pub tarzı mekanları göreceksiniz. Kenarda ise sıra sıra küçük dükkanlar var. Burada 2 dükkan gezme şansımız oldu.

Birincisi çok güzel mozaik eserler yapan ve orada tanıştığımız Mehmet Yılmaz abi. Ürünleri çok güzel, fiyatları çok uygun ve sağolsun bizi kırmadı, ney bile üfledi.. Buradan kendinize mozaik magnet veya tablolar, maketler alabilirsiniz.

İkincisi de buldan ile yapılmış eşarp, şal, el yapımı kravat vb. ürünler alabileceğiniz dükkan.

Kent müzesinde ise şehre dair futbol takımından pehlivanlara, belediye başkanlarından kaymakamlara, tarihinde katkı sağlamış kim varsa tüm değerler oda oda sunulmakta.

 

Müze Ziyaret Saatleri:
Pazar ve Pazartesi günleri burası kapalıdır.
Diğer günler 11:00-18:00

Haritada Görmek için tıklayın

Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep içinde görülesi yerlerin başında geliyor… Özellikle mitolojiye ilgi duyuyorsanız burası sizin için paha biçilmez bir yer.

Belirtmem lazım ki alan çok büyük, 3 katlı ve gez gez bitmiyor. O yüzden biraz geniş zaman ayırmanızı öneririm.

İçeri girdiğiniz zaman eski antik sütunlar, mozaikler, heykelcikler vb. kültürel miraslar sizi karşılamakta.

 

Çingene kızı neden bu kadar meşhur?

Zeugma müzesi neredeyse “çingene kız müzesi”  diye anılır olmuş. Kime sorsanız zeugma da ondan bahsetmektedir.

Müzeye giriş yaptığınız andan itibaren türlü mozaikler, devasal eserler göreceksiniz.

Mesela yukarıda ki görsellerden sonuncusuna bakarsak; Nehir tanrısı Oceanos ve karısı Tethys’in mozaiğinde çeşitli balıklar, yunuslara binmiş Eroslar, ejderha ve balık tutan bir genç yer alıyor.

Veya bunun dışında denizlerin en önemli tanrılarının tasvir edildiği ve Posseidon, Oceanos ve Tethys’in yer aldığı mozaik bulunmakta… Özetle var oğlu var.. Ve çok daha güzel eserler varken kendi kendime sormaya başladım; Neden “çingene kız” için özel muamele? Neden en meşhur olan o diye…

Oradaki çalışanlardan ve kısa araştırmalarım neticesinde ulaştığım temel neden gizemli oluşu…

Sürekli olarak “Çingene Kız” denmesine rağmen aslında kız mı erkek mi olduğu bilinmemekte. Kazı ilk bulunduğu zaman kabarık ve ortadan ikiye ayılmış ve eşarpla bağlanmış saçları, kulaklarında iç içe geçmiş iri halka küpe bulunduğu için “Çingene Kız” denmiş ve adı bu şekilde kalmıştır.

Ancak saç yapısı, gözleri ve burun yapısıyla Büyük İskender diyenler de var, başka bir görüşe göre Toprak Ana Gaia olmalıdır diyenler de… Hatta başının yanındaki asma filizlerinden dolayı Dianysos şenliklerinde yer alan Mainad olma olasılığıda mevcut.

Özetle kim olduğu ve cinsiyetinin bilinmiyor oluşur üzerinde bir gizem yaratmakta ve kendisine ait HİKAYESİNİN OLMAYIŞI ve yorumu tamamen kişilerin hayal gücüne bırakıyor oluşur bu eseri daha paha biçilmez yapmakta.

Nereye giderseniz gidin gözlerinin sizi takip ediyor oluşu da ayrı bir albeni katmakta 🙂

Ziyaret Saatleri:
Bu müze hergün açıktır, saatler dönemsel değişiklik göstermektedir.

Nisan – Ekim Yaz Dönemi:
Gişe: 09:00-18:30
Ziyaret: 09:00-19:00

Kasım – Mart Kış Uygulaması:
Gişe: 09:00-16:30
Ziyaret: 09:00-17:00

Giriş Ücreti: 15 ₺

Haritada Görmek için tıklayın

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Türkiye’nin ilk mutfak müzesidir..

Türkiye’nin ilk turizm bakanı, gazeteci ve yazar Ali İhsan Göğüş’ün doğduğu tarihi taş konak, müze yapılması amacıyla gaziantep belediyesi’ne bağışlanmış ve restore edildikten sonra Annesinin adı verilerek Emine Göğüş Mutfak Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Müze; geleneksel Gaziantep mutfak kültürünü, mutfak malzemeleri, sofra düzeni, yöreye özgü kullanım şekilleri ve yöresel adları tanıtılmakta.

Müze Ziyaret Saatleri:
Pazartesi günleri kapalıdır.
Diğer günler 08:30-17:30

Haritada Görmek için tıklayın

Medusa Cam Eserler Muzesi

Gaziantep Kalesi yakınında eski üç evin restore edilmesiyle oluşturulmuştur olan bu müze, altı odadan oluşmaktadır. Odalardan 5 tanesi sergi salonu olarak hizmet vermekte olup, 1 tanesinde ise eserlerin kopyalarının yapılıp ziyaretçiye sunulmaktadır.

Burada eski Tunç Çağına ait bronz figürinler , Roma dönemine ait çeşitli bronz eserler, altın takılar, Kil mühür baskıları, İslami döneme ait altın sikkeler ve yaklaşık 150000 yıl öncesine ait tam fosilleşmemiş bir mamuta ait sağ alt bukkal (çene kemiği) ve vertebrası (omur kemiği) , Roma ve İslami döneme ait cam şişeler, parfüm ve en ilgincime giden gözyaşı şişeleri, cam ve pişmiş toprak amforalar, Fenike dönemi renkli cam amforalar, Roma dönemine ait cam bardaklar ve benzer pek çok eser bulabilirsiniz.

Açılış kapanış saatlerini tam bilmiyorum ama akşam 17:00 gibi gittiğimizde bizi almamışlardı. Gitmeyi düşünüyorsanız daha erken saatlerde gitmelisiniz.

Haritada Görmek için tıklayın

Oyuncak Müzesi

Oyuncak müzesi bana sorarsanız günümüz çocuklarından ziyade yaşı biraz olan kişilere daha çok hitap ediyor diyebilirim. Gerçi aşağı taraftaki dünya çocuklarının ve ülkelere ait maketlerin sergilendiği ek bölüm de küçük kardeşler için görülesi. Burası size nostalji rüzgarı yaşatacak…

 


Müze Ziyaret Saatleri:
Pazartesi günleri kapalıdır.
Diğer günler 08:30-17:30
Öğrenci 50 Kuruş, Tam 1 TL

Haritada Görmek için tıklayın

Bakırcılar Çarşısı

Burası sağlı sollu bakırcıların toplandığı işlek bir çarşı… Aşağıdaki görsel size nasıl bir yer olduğunu özetleyecektir… Esnaflar hava kararmasına doğru kapatıyorlar.

Almacı Pazarı

Yoğun olarak baharatçıların bulunduğu bu çarşıya öncelikli olarak Güllüoğlu için geleceksiniz. Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi Türkiye de ilk tatlının üretildiği dükkan buradaki Güllüoğlu’dur..

Hamam Müzesi

Tarihe tanıklık eden güzel bir müze, hele hele hamam kültürünüz varsa ilginizi çekeceğinden eminim. Osmanlı’dan yakın geçmişe kadar hamam kültürünün geçirdiği değişiklikleri görmek mümkün. Taslarda, aynalarda, ibriklerde bakır isçiliğinin zarif örneklerini görebilirsiniz.

Ücretsiz olması ve içerdeki görevlinin Gaziantep hamam kültürünü ve tarihini anlatması çok güzel birşey.

Haritada Görmek için tıklayın

Bu yazıda benden bu kadar… Zor bitirdim ne yalan söyleyim 🙂

Umarım faydalı olur, şimdiden iyi gezmeler…

One thought on “Gastronomi Cenneti Gaziantep
Görülesi Yerler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir