Et nasıl marine(terbiye) edilir?

Standard

Bonfile, antrikot gibi etleri lezzetli pişirmenin en önemli sırrı marine yani terbiye edilmesidir. Eti bir noktadan alıp başka bir noktaya götürebilir bu süreç ancak kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler dolanmakta ve bu sebepten bazen insanlar dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oluyorlar.

Bu sebeple bazı küçük bir kaç öneride bulunacağım sizlere.

Öncelikle her etin terbiye edilmesine gerek yoktur. Örneğin bonfile, antrikot gibi etleri marine etmeniz gerekir. Ancak pirzola, T-bone gibi etler için marinasyon yanlış bir pişirme yöntemidir. Haa çok tercih ederseniz onlarda hafiften zeytin yağı ve kekik ile marine edilebilir ancak şahsen ben çok tercih etmem. Ben size antrikot, kontrfile, bonfile gibi terbiye edilebilecek kısımlar üzerinden konuşacağım. Bu arada dana etinin neresi nasıldır, merak edenler arkadaşlar Dana etinin bölümleri başlıklı yazıma göz gezdirebilirler.

Ayrıca önemli bir nokta daha etinizi sakın dövdürmeyin! Dövülüp dümdüz olan etin dokusu bozulur, marinasyon etin içine işlemediğinden pişen et kuru ve tatsız olur. İdeal kalınlık 1-3 cm arasındadır. Ayrıca bu sayede etin içine ısı ölçer sokabilecek yerimiz olsun ve eti istediğimiz derecede pişire bilelim değil mi?

Kaynak: Et seven programcının tecrübeleri

Burada etimizi alma aşamasında bir önemli önerim de etinizi yiyeceğiniz kadar alınız. Fazla fazla alıp buzlukta saklamayınız. Buzlukta etler birbirine yapışacaktır ve tek tek çözmeniz mümkün olmayacaktır. Ben bu hatayı yaptım ve marine edilmiş eti de tekrar buzlukta saklama şansım olmadığı için pişirip saklama yoluna gittim ama gut hastası olacaktım biraz abartmışım 🙂
O sebeple en temizi etinizi alın, akşam terbiye edin ve ertesi gün tüketin, zira dondurulup tekrar çözülmeye bıraktığınız et sulanır, kıvamını yitirir.

Etinizi aldıktan sonra ne ile terbiye edeceğinize karar verin ve etinizi gerekli malzemeler ile buluşturarak dinlenmeye bırakın.

Bu malzemelerin içerisinde asitli bir şey olmasına özen gösterin; mesela ben soğan suyu kullanıyorum. Bilmeyenler için kısa bilgi vermek gerekirse soğan suyu C vitamini, B6 ve folik asit açısından zengindir. Ama siz tuz, elma sirkesi yada balsamik sirke kullanabilirsiniz.

Minimum 8 saat olmasının yeterli olduğu söylensede ben size 24 saate yakın bi terbiye işlemi öneriyorum.

Etimizi 24 saat geçtikten sonra buz dolabından çıkartacağız ancak burada bir küçük detay daha var. Etimizi hemen tavamıza koymuyoruz. Çıkarttığımız eti yaklaşık 15-20 dakika(oda sıcaklığına gelene kadar) bekletip daha sonra pişireceğiz.

Şimdi içinizde bu eti marine ettiğimiz harç/karışımı tekrar kullanmak isteyenler çıkacaktır eminim, aman diyim… Bu işlem çiğ etten geçen bakteriler sebebi ile önerilmemektedir.

Umarım faydalı olmuştur okuyanlar için…

Eğer direk bu yazımı okuduysanız eğer Et seven programcının tecrübeleri başlıklı yazıma da göz gezdirmenizi öneririm.

Afiyet olsun şimdiden…

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin

2 thoughts on “Et nasıl marine(terbiye) edilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir